Acasă Actualitate Câtă indiferenţă îţi trebuie ca să distrugi o staţiune? – FOTO

Câtă indiferenţă îţi trebuie ca să distrugi o staţiune? – FOTO

598
DISTRIBUIȚI

Se pare că la Herculane în nici zece ani poți distruge ceea ce alţii au clădit în câteva secole! Staţiunea poate rămâne fără cel mai preţios lucru al său, datorită nepăsării cu care au fost tratate izvoarele termale.
Ca orice izvor, şi cele de apă termală trebuiesc curăţate şi întreţinute. Altfel există riscul să se colmateze, să se răcească şi să îşi piardă efectele terapeutice.

Citeşte şi:

Proiect pilot pentru salvarea staţiunii Băile Herculane

Gunoaiele asupresc natura!

Voluntariatul ne poate scăpa de gunoaiele de lângă băile termale din Herculane

Herculane: Baie printre gunoaie – FOTO
Cum sunt considerate resurse ale subsolului, acestea sunt în proprietatea statului, mai exact a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Iar Agenţia a concesionat toate izvoarele termale din staţiune către SC Hercules SA.
Cum activitatea societăţii a scăzut treptat în fiecare an iar hotelurile au ajuns să fie mai mult închise decât în activitate, nici aceste izvoare nu au mai fost îngrijite şi curăţate, existând riscul să le pierdem.
Profesorul Ilie Cristescu, primul doctor în turism din ţară, trage acest semnal de alarmă: „Există riscul ca aceste izvoare, nefiind întreţinute aşa cum se cere, să se colmateze şi să se răcească, staţiunea rămânând fără ceea ce a consacrat-o şi a făcut-o renumită în Europa. Gândiţi-vă că împăratul Marcus Aurelius a venit special de la Roma pentru aceste izvoare termale! Păi faci în zilele noastre câteva zile pe drum cu maşina, dar mai atunci, pe vremea aceea!“
O soluţie pentru salvarea lor ar fi anularea contractului de concesiune, dar aceasta nu este o sarcină deloc uşoară. „Singura cauză pentru care contractul de concesiune poate fi anulat de ANRM este dezinteresul pentru întreţinerea izvoarelor. Noi am sesizat deja Garda de Mediu“, spunea primarul staţiunii, Nicuşor Vasilescu.
Contactat, comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Marius Cârpean, spune că s-au făcut controale la Băile Termale în Herculane şi totul este în regulă, fără să fie probleme. Noi vă prezentăm câteva fotografii şi vă lăsăm să trageţi concluzii singuri!

{vsig}galerie/herculane1{/vsig}

Comentarii

comentarii