Acasă Actualitate Catedrala Mitropolitană Timișoara – singura ocrotită de „Sfinții Trei Ierarhi” – și-a...

Catedrala Mitropolitană Timișoara – singura ocrotită de „Sfinții Trei Ierarhi” – și-a sărbătorit hramul istoric

414
DISTRIBUIȚI

Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cel mai mare lăcaș de cult din partea de vest a țării, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și, în chip liturgic și duhovnicesc, ocrotitorii spirituali, cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Programul liturgic al celui de-al 75-lea hram, chiar dacă s-a desfășurat cu respectarea măsurilor sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, i-a adunat, totuși, în duh de rugăciune, pe credincioșii bănățeni, care au adus prinos de cinstire celor trei mari teologhisitori, prăznuiți în întreaga lume creștină.

Hramul istoric al catedralei bănățene a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și cu preasfințitul părinte Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.  La finalul slujbei, părintele Ionel Popescu a vorbit despre pregătirea educațională a Sfinților Trei Ierarhi în marile centre universitare ale vremii, ce a constituit un vector pentru asimilarea de valori spirituale, perene. Totodată, a fost subliniat faptul că acești trei mari dascăli ai lumii au fost socotiți drept veritabile paradigme pentru elevii și studenții sârguincioși, preocupați de relația rațiune-credință în cercetarea științifică.

Răspunsurile liturgice au fost date antifonic, la cele două strane, de către un grup de psalți timișoreni.

Din soborul slujitor au mai făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și ieromonahi de la mănăstirile din eparhie. În cadrul sinaxei euharistice, au fost pomeniți Întâistătătorii Mitropoliei Banatului, ctitorii și binefăcătorii Catedralei.

Cuvântul de înățătură a fost rostit de Presfințitul Părinte Emilian Crișanul, în cadrul căruia a realizat o incursiune în viața celor trei corifei din panteonul marilor ierarhi, teologi și sfinți ai Bisericii creștine, evidențiind contribuția lor atât în ceea ce privește formarea învățăturii creștine, cât și în păstrarea și trnsmiterea ei generațiilor succesive de creștini.

Începând cu 6 octombrie 1946, odată cu sfințirea Catedralei românilor ortodocși timișoreni, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, devin protectorii spirituali al singurei catedralei chiriarhale din România cu acest hram. După un deceniu de la târnosire, monumentalul lăcaș de cult din capitala Banatului mai primește un ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se găsesc, începând cu anul 1956, în pronaosul catedralei.

Comentarii

comentarii