Acasă Actualitate Cel mai mare festival studenţesc de artă, la un pas să moară

Cel mai mare festival studenţesc de artă, la un pas să moară

DISTRIBUIȚI

18 cu ghinion pentru “StudentFest”
Cel mai mare festival de artă studenţescă din România, “StudentFest”, este la un pas să devină o amintire. Consiliul Local, Ministerul Culturii şi Direcţia de Tineret Timiş şi-au luat mâna de pe evenimentul studenţilor timişoreni. Organizatorii festivalului l-au decalat cu o lună şi l-au scurtat cu 4 zile… Acum, cei care mai cred că arta nu ţine cont de vârstă umblă, înnebuniţi, să împrumute bani pentru festivalul care ar trebui să debuteze pe 15 mai. La o ediţie anterioară, Consiliul Local Timişoara a tras primul semnal de alarmă, preferând să aloce o sumă modică pentru evenimentul internaţional din oraşul de malul Begăi. “StudentFest” ar ajunge, în acest an, la cea de-a 18-a ediţie. La mijlocul lunii mai ar urma să sosească pe Bega câţiva DJ-ei din Anglia, un arhitect cu mare priză la tineri din SUA şi Horia Roman Patapievici. Anul acesta, studenţii timişoreni le pot asigura doar lor cazarea şi masa.

Invitaţi pe proprie răspundere…

Problemele organizatorilor festivalului, care  aduna, anii trecuţi, zeci de artişti de peste hotare, au început să se simtă încă de la ediţiile anterioare.
De această dată, totul pare mult mai grav. “Nu vom mai avea o săptămână de StudentFest, pentru că nu ne mai putem permite. Vom avea trei zile, sper eu, grozave, dar mult mai puţini invitaţi.
Dacă, în trecut, asiguram cazarea la zeci şi zeci de studenţi sau artişti, veniţi din ţară şi străinătate, în mai, aproape toţi care vin se vor caza pe spatele lor”, spune Cristina Fiţ, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Timişoara.
Doar secţiunile festivalului, împărţite până acum pe zile, au rămas neschimbate. “StudentFest” va cuprinde, şi în acest an, secţiunile de arhitectură, artă, literatură, foto, film, publicitate, teatru şi muzică.

Salvarea, în ateliere…

 Într-o ultimă încercare de salvare a festivalului, studenţii timişoreni s-au întâlnit, miercuri, pentru a pune ţara la cale. Nu au bani de afişe, suveniruri şi invitaţii, aşa că au încercat să improvizeze.
“Nu ne lăsăm nici în faţa crizei şi nici în cea a autorităţilor, care nu vor să ne dea niciun răspuns.
De azi, în fiecare zi, studenţii din organizaţia noastră se vor întâlni pentru a confecţiona suveniruri şi invitaţii pentru festival.
Suvenirurile vor fi brăţări şi cercei în culori vi, iar drept invitaţii vom aduce câteva tălpi minuscule, confecţionate din ghips”, mai spune Cristina Fiţ. Cei 60 de membri activi din OSUT vor lucra câte două ore pe zi în cadrul Centrului de Informare Studenţesc, din incinta căminului 15.
StudentFest-ul va fi precedat, în acest an, de trei prevenimente, care se vor desfăşura la sfârşitul lui aprilie.

Comentarii

comentarii