Acasă Actualitate Cel mai mare proiect al Timişoarei din ultimii 5 ani se finalizează...

Cel mai mare proiect al Timişoarei din ultimii 5 ani se finalizează în ianuarie

DISTRIBUIȚI

5 ianuarie retehnologizare colterm

După trei ani de lucrări şi 70 de milioane de euro investiţi, cel mai important proiect al Timişoarei din ultimii 5 ani este aproape de final.

În luna ianuarie se va finaliza retehnologizarea de la Colterm, după cum a anunţat viceprimarul Dan Diaconu, într-un interviu la Radio Timişoara. Dincolo de faptul că s-a realizat cel mai mare proiect din fonduri europene din perioada 2007-2013, retehnologizarea înseamnă pentru timişoreni un mediu mai sănătos şi preţuri rezonabile pentru încălzire şi apă caldă.

Preţul gigacaloriei nu scade, dar se menţine „acceptabil”

Sorin Grindeanu, fostul viceprimar al Timişoarei şi manager al proiectului de retehnologizare de la Colterm, susţinea la începutul lucrărilor că preţul gigacaloriei se va stabiliza sau chiar va coborî. Ideea a fost reiterată şi de Nicolae Robu, după preluarea mandatului de primar. Până la urmă, din cauză că preţul combustibilului creşte constant, facturile nu vor scăda, ci se vor menţine la nivelul din prezent.

În luna ianuarie finalizăm retehnologizarea de la Colterm. E cel mai important proiect, din punct de vedere financiar, al exerciţiului 2007-2013. Este un proiect de 70 de milioane de euro. Este un proiect despre care s-a vorbit mai puţin pentru că este foarte tehnic. El înseamnă desulfurare, retehnologizarea unor cazane, atingerea unor standarde de mediu, dar înseamnă şi o eficienţă mult sporită în producerea agentului termic şi asta se va reflecta până la urmă în buzunarele populaţiei, în condiţiile în care preţul gazului creşte galopant. În condiţiile în care combustibilul în general este foarte scump, reuşim să menţinem în Timişoara gigacaloria la un preţ acceptabil pentru populaţie, iar acest proiect vine tocmai în sprijinul acestui important deziderat”, a declarat viceprimarul Diaconu.

Despre proiectul de retehnologizare

Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană” are o valoare totală de aproximativ 70 de milioane de euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană (120 de milioane de lei), bugetul de stat şi bugetul local. Contractul de finanţare a fost semnat în luna noiembrie a anului 2010, iar termenul de finalizare era 31 decembrie 2013.

Lucrările majore din cadrul proiectului au fost retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte (CAF2 şi CAF4) din CET Centru, retehnologizarea a trei cazane de abur (CA1, CA2, CA3) din CET Sud, instalaţie nouă de desulfurare în CET Sud, retehnologizarea pompelor de transport din CET Centru şi CET Sud.

Retehnologizarea va deveni şi mai importantă odată cu realizarea incineratorului de deşeuri. Proiect incineratorului, în valoare de 66 de milioane de euro, se va desfăşura pe parcursul anilor 2014 şi 2015. Viitoarea centrală va folosi combustibil ecologic şi va asigura 15% din energia termică necesară oraşului, totodată reducând costul de producţie al energiei termice.

Comentarii

comentarii