Acasă Actualitate Cel mai performant microscop din Europa de Sud-Est – la Timişoara

Cel mai performant microscop din Europa de Sud-Est – la Timişoara

DISTRIBUIȚI

micro

Cel mai performant microscop din Europa de Sud-Este a fost instalat la Timişoara. S-a construit şi o clădire special pentru a-l adăposti – atât microscopul cât şi alte echipamente de cercetare. O clădire cameleonică, treci pe lângă ea şi îşi schimbă culoarea.

Clădirea aparţine Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara şi e placată cu o tablă cameleon care oferă o bună ecranare pentru radiaţia electromagnetică. 

mmmicroInvestiţie de peste 8 milioane de euro

Microscopul este unul electronic – S/TEM de tip „Titan G2 60-200”, unul dintre cele mai performante echipamente ştiinţifice din Europa de Sud-Est. Echipamentul, cântărind peste 4 tone şi 3.5 m înălţime este deja achiziţionat, a sosit şi este în curs de instalare, acum microscopul în sine este instalat şi se fac teste. „Microscopul e destinat caracterizării la nivel atomic a materialelor utilizate în construcţia sistemelor fotovoltaice şi nu numai. Se pot distinge individual atomii, tipul acestora şi distanţele dintre ei”, spune şeful Laboratorului de Energii Regenerabile – Fotovoltaic, dr. Radu Banică. În clădire mai sunt şi alte aparaturi instalate deja – aparatura pentru fabricarea, caracterizarea şi testarea celulelor solare şi a materialelor necesare pentru transformarea energiei solare în alte surse de energie Investiţia totală se ridică la peste 8 milioane de euro, din care microscopul şi echipamentele de preparare a probelor sunt în valoare de circa 3 milioane de euro.

Pol de excelenţă fotovoltaică la Timişoara

Camera microscopului este placată cu aluminiu pentru ecranarea electromagnetică suplimentară. Aparatul este poziţionat pe o dală flotantă, coloana microscopului fiind amplasată pe un suport special, prevăzut cu amortizoare pneumatice de vibraţie. „Ar fi interesant de dezvoltat în această zonă un pol de excelenţă fotovoltaică, care să unească entităţile cu preocupări în domeniu. În momentul de faţă vizăm atât instituţiile de învăţământ şi centrele de cercetare locale cât şi din ţările din zona Serbia şi Ungaria. Un centru de excelenţă care să înglobeze de la cercetare, unităţi de învăţământ, până la unităţi economice”, spune directorul institutului, dr. ing. Nicolae Mirică. Ce face acest microscop? Permite atât evaluarea potenţialului solar al celulei fotovoltaice cât şi randamentul de conversie.

Comentarii

comentarii