Acasă Eveniment Cel mai tânăr episcop ales, PSS Lucian, a împlinit şapte ani pe...

Cel mai tânăr episcop ales, PSS Lucian, a împlinit şapte ani pe scaunul Episcopiei Caransebeş

DISTRIBUIȚI

PSS Lucian a fost înainte episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoara

Vineri, 8 februarie, se împlinesc şapte ani de la alegerea Preasfinţitului Părinte Lucian în scaunul episcopal al istoricei Eparhii a Caransebeşului. După ce Preasfinţitul Părinte Episcop dr. Laurenţiu a devenit Mitropolit al Ardealului, la Caransebeş a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc în calitate de episcop Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Cea mai importantă realizare

Preasfinţia Sa a fost atunci cel mai tânăr dintre episcopii titulari din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, iar lucrul acesta s-a dovedit a fi o importantă devenire pentru eparhia încredinţată.
Tinereţea i-a oferit forţa necesară pentru împlinirea nu doar a unor proiecte noi, ci şi pentru ducerea la îndeplinire a idealurilor visate de înaintaşii din scaunul arhieresc de la Caransebeş. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebeş, de la rectitorirea episcopiei în anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale în oraşul de reşedinţă. Măreţul ideal s-a împlinit nu demult, la 12 septembrie 2010, sub arhipăstorirea Preasfinţitului Părinte Lucian, dată la care întreg Banatul de Munte a prăznuit sfinţirea Catedralei Învierea Domnului. Ca o răsplată a împlinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a unui numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fără îndoială, cea mai importantă realizare petrecută în Episcopia Caransebeşului după întemeierea ei, în anul 1865.

La propunerea ÎPSS Nicolae…

PSS Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Şcoala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal “Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş. În anul 1992 a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susţinând licenţa la disciplina Pastorală, cu titlul: “Limonariul lui Ioan Moshu – Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie din Craiova. În 1990 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoş Bodrog. Rămâne la mânăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. În anul 1995, a fost numit stareţ al Mânăstirii “Izvorul Miron” Româneşti din judeţul Timiş, de către mitropolitul Nicolae Corneanu. În anul 1998, a fost tuns în monahism cu numele Lucian, la Mănăstirea “Izvorul Miron”. În anul 1999 a fost hirotesit protosinghel şi numit exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit arhimandrit. În septembrie 2000, la propunerea ÎPSS Nicolae Corneanu, el a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei cu titlul “Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. În 8 februarie 2006, PSS Lucian a fost ales episcop al Caransebeşului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeşului, în Catedrala Episcopală “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.

Comentarii

comentarii