Acasă Cultura Cel mai tradus scriitor de limbă română vine la Timişoara

Cel mai tradus scriitor de limbă română vine la Timişoara

DISTRIBUIȚI

norman maneaNorman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, cel mai tradus autor de limbă română, se va întâlni cititorii timişoreni. Scriitorul, care locuieşte de 28 de ani în SUA, îşi lansează volumul „Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curând la Editura Polirom.

Vineri, 9 mai, la ora 13.00, în Amfiteatrul A 12 al Universităţii de Vest din Timişoara va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, urmată de proiecţia filmului „Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică”. Moderatoare este Otilia Hedeşan.

În aceeaşi zi, la ora 18.00, la Librăria „Cartea de Nisip”, va avea loc lansarea volumului „Plicuri şi portrete”, ediţia a II-a (Polirom, 2014), la care vor participa, alături de autor, Adriana Babeţi şi Alexandru Oraviţan.
În perioada 30 aprilie – 18 mai 2014, Norman Manea se află în România pentru mai multe întâlniri cu cititorii. Norman Manea, laureat al mai multor premii internaţionale şi favorit în ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatură, îşi va întâlni cititorii din Sighişoara, Braşov, Sibiu, Arad, Timişoara, Bucureşti.

„Plecarea din România a dus, fireşte, la teribile deposedări. Faptul că le prevăzusem nu a diminuat, în timp, efectul traumatic. Printre altele, am părăsit nu doar bibliotecile şi librăriile bucureştene, ci şi cărţile adunate, cu sârg şi drag, în propria bibliotecă. Am lăsat în urmă şi amintiri, şi sute de plicuri cu epistole şi cu ciorne de proiecte literare, şi părinţi, şi prieteni”, spune Norman Manea.

Norman Manea, născut în 1936, la Suceava, este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi pînă în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Întoarcerea huliganului. În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Comentarii

comentarii