Acasă Cultura Centenar Marea Unire: Ileana, Principesa de România –spectacol unic, la Arad

Centenar Marea Unire: Ileana, Principesa de România –spectacol unic, la Arad

1386
DISTRIBUIȚI

Teatrul de Vară „Ethos” al Centrului Cultural Județean Arad îi invită pe bănățeni la spectacolul realizat după romanul autobiografic „Trăiesc din nou”, despre Ileana, Principesa de România, miercuri 4 iulie, de la ora 20.00.

Dramatizat de Edith Negulici, spectacolul este realizat și pus în scenă de către Liana Ceterchi, de la Asociația Femeilor din Teatru IF…/ …Dacă pentru femei. Spectacolul va începe  în curtea Centrului Cultural Județean Arad, de pe strada George Barițiu, numărul 16. Intrarea este liberă. În caz de vreme nefavorabilă, spectacolul va fi pus în scenă la Cinematograful Arta, de pe strada Vasile Alecsandri, numărul 2.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociația Femeilor din Teatru IF…/…Dacă pentru Femei, în parteneriat cu UNITER, Muzeul Național al Literaturii Române, Arhivele Naționale ale Statului, Asociația România Culturală și Mânăstirea “Schimbarea la Față” din Ellwood City, Pennsylvania, S.U.A., a creat un  spectacol care omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a Romaniei, Arhiducesa de Austria, un destin care s-a desfășurat între palat și mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioada de mari framântări din istoria Europei. Spectacolul Ileana, Principesa de România aduce la lumina o parte esențială din istoria Bucureștiului și a României.

Spectacolul despre viața principesei Ileana este o evocare plină de farmec si dramatism a principalelor momente din viata autoarei si a istoriei traite. Dar tot acest parcurs a fost unul exemplar, a fost traiectoria unei luptătoare, Principesa Ileana s-a luptat pentru alții, a fost în slujba poporului ei, în slujba celor în nevoie… A realizat spitale, cantine, școli de infirmiere, tot felul de modalitati de a strânge fonduri pentru răniți, orfani, bolnavi, săraci, cei mai puțin norocoși decât ea, care era fiica unui Rege important, Ferdinand Integratorul și a unei Regine de excepție, Regina Maria a Romaniei. Viața Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat și o legitimează în fața posterității.

 

Comentarii

comentarii