Acasă Actualitate Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia: „Peste 25.000 de persoane cu dizabilităţi...

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia: „Peste 25.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în Lagărele de lângă tine!”

DISTRIBUIȚI

sambata la muzeul satuluiCampania de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, inițiată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a ajuns, la Timișoara, în cadrul Festivalului PLAI, printr-o inedită expoziţie de fotografie, urmată de o dezbatere, sâmbătă 12 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean.
După București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj și Constanța este rândul timișorenilor să cunoască lumea ascunsă a lagărelor României contemporane, în care 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale trăiesc în condiții inadecvate – nu în puţine cazuri, inumane –, în cele peste 700 de centre de asistenţă socială din toată țara.
Giorgiana Pascu, din cadrul CRJ, a spus că o statistică și mai sumbră arată că doar în perioada 2011-2014 au murit în „grija” statului 1.500 de persoane cu dizabilități în doar 27 de județe; în restul nu se ține o astfel de numărătoare. Iată „Harta deceselor” întocmită de CRJ pe baza informaţiilor furnizate de Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului: http://bit.ly/1JIRix7.
Instalație foto inedită – „Fotografii din lagăre”
De vineri până duminică, Centrul de Resurse Juridice îi așteaptă pe timișoreni să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la www.syaa.ro pentru a reda atmosfera de izolare dintr-un astfel de centru. În cadrul instalației, vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează viața rezidenților, fotografii realizate de persoane cu dizabilități mintale din centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava.

Scopul expoziției de fotografie este de a mobiliza oamenii să le ceară decidenților politici închiderea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități și crearea serviciilor sociale în comunitate, iar până la realizarea acestora, stoparea imediată și prevenirea abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale. Pentru aceasta, CRJ a creat mai multe instrumente prin care toți cei interesați se pot alătura campaniei:
•    o petiție online ce a strâns deja peste 6.200 de semnături: http://bit.ly/1LMVUTg
•    o serie de cărți poștale adresate membrilor Parlamentului, ce pot fi semnate cu ocazia vizitării instalației
•    o pagină de facebook de susținere a campaniei: fb.com/LagareleDeLangaTine
Din septembrie, soluția se află pe masa Senatului
CRJ a propus încă de anul trecut un proiect de lege pentru înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai acestora, care împreună cu alţi experţi în domeniu să contribuie la prevenirea abuzurilor, sesizarea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat. Puteți consulta proiectul de lege și parcursul legislativ aici: http://bit.ly/1PgjBo4.
Adoptarea Mecanismului de către Senat înseamnă începutul schimbării, astfel că CRJ subliniază importanța momentului și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta celor mai vulnerabili dintre noi, dar și de viitorul imprevizibil al fiecăruia.
 „Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro. Participarea proiectului la Festivalul Plai beneficiază de sprijinul organizației Ceva de Spus. Organizaţia de autoreprezentanţi Ceva de Spus luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități şi a participat prin reprezentanţi la cursul de formare pentru experţi independenţi în monitorizare şi la vizitarea neanunţată şi elaborarea rapoartelor de monitorizare.
Gh. M.

Comentarii

comentarii