Acasă Economic Cereri de retrocedare în Timiș – mii de hectare de teren și...

Cereri de retrocedare în Timiș – mii de hectare de teren și pădure, case și… izvoarele de apă minerală de la Buziaș

DISTRIBUIȚI

Statiunea BuziasPrefectura Timiş îşi propune ca principal obiectiv pentru acest an să finalizeze procesul de emitere a titlurilor de proprietate pe legile funciare, care, deşi au rămas într-un procent mic, sunt cele mai dificile.

“Principalul nostru obiectiv rămâne finalizarea documentelor pentru restituirea dreptului de proprietate. Au rămas cazurile grele. Puţinele procente care au mai rămas de rezolvat sunt mult mai grele decât cele peste 90% rezolvate. Problemele grele au rămas”, a declarat joi prefectul Eugen Dogariu. Dificultatea dosarelor se datorează, între altele, faptului că sunt procese pe rol, sunt persoane care nu au dorit să primească în alte părţi loturile funciare decât pe locul străbun, pe care între timp au fost ridicate alte construcţii sau au fost retrocedate altor persoane parcele din terenurile strămoşeşti.
Mai mulţi moştenitori proveniţi din familii de bogătaşi renumiţi au depus cereri de redobândire a unor mari suprafeţe de pământ, dar instanţele nu le-au dat dreptate. Doar Casa Regală a redobândit 99,23 de hectare de pădure pe raza localităţii Margina şi familia Mociorniţă.
Printre foştii mari latifundiari care au solicitat repunerea în drepturi pe diferite proprietăţi funciare s-au aflat, între alţii, cetăţeanul britanic Michael Edward David Stârcea, descendent al boierului moldovean Ioan Stârcea, care pretindea repunerea în dreptul de proprietate asupra unor terenuri arabile şi împădurite de peste 2.500 de hectare din Ohaba Lungă, nepoatele industriaşului Jakob Mushong, care revendicau mai multe izvoare minerale din Buziaş, o parte din staţiunea veche balneară şi clădiri istorice din Lugoj ce au fost în proprietatea latifundiarului, doi descendenţi ai industriaşului Max Aushnit, care au cerut 11.000 de hectare de pădure la Nădrag sau prinţul Paul, care dorea punerea în posesie asupra a peste 1.300 de hectare de teren agricol şi păduri, heleşteie şi orezării la Banloc.
“Prinţul Paul avea un dosar la Banloc, sunt nişte hotărâri în instanţă. Avea solicitare pentru teren, pădure, orezării şi pentru castel. În cazul Aushnit, este o hotărâre în instanţă definitivă şi irevocabilă că nu are dreptul”, susţine subprefectul Marossy Zoltan.

Comentarii

comentarii