Acasă Actualitate Cerul Timișoarei se va umple de zmeie

Cerul Timișoarei se va umple de zmeie

1674
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Zmeie va avea loc în perioada 28 mai-2 iunie 2018, la Aeroportul Aviaţiei Utilitare (Cioca), Timișoara, Calea Torontalului Km3.

Organizatorii acestui festival – Asociația Culturală SKYLINE și Fundația HERCZEG – au pregătit un concept cultural complex, astfel încât Festivalul Internațional de Zmeie de la Timișoara este primul festival din lume care adună laolată literatura, artele vizuale, divertismenul, știința zborului şi înălțarea zmeielor.

Festivalul de la Timișoara se bucură de o participare de cel mai înalt nivel. Cea de-a doua ediție a acestui va aduce în orașul de pe malul Begăi  25 de creatori și mânuitori de zmeie foarte cunoscuți în lumea întreagă. Iată numai câteva nume care vor participa la această a doua ediție:

-Wolfgang Schimmelpfennig (GER)(autorul mai multor cărți dedicate construcției și înălțării zmeielor) (http://www.drachenwiki.de/index.php/Wolfgang_Schimmelpfennig);

-Scott Skinner (SUA) (http://scottskinnerkites.com/index.html),

-Steve Brockett (UK) (http://www.stevebrockett.com/Galleries/Kites-1);

-Malcolm Goodman (UK) (http://www.kiteman.co.uk).

-Iqbal Husain (Elveţia) (http://www.drachen.org/bio/iqbal-husain

-Andreas Fischbacher (Germania) (https://www.peterlynnkites.com/kite-designers/andreas-fischbacher )

Festivalul Internaţional de Zmeie se va desfăşura pe mai multe paliere.

Pe de o parte, este vorba despre prezenţa a 25 de personalităţi din lumea creatorilor şi mânuitorilor de zmeie, care își vor înălța zmeiele de artă în cele două zile de festival.

Pe de altă parte putem vorbi de cea mai mare expoziţie de zmeie de artă din Europa Timişoara Art Kites, care reuneşte 53 de artiști plastici români, maghiari şi unul japonez. Vernisajul acestei expoziţii va  avea loc în 31 mai la ora 19 în holul Universităţii de Vest.

De asemenea, pe parcursul a trei zile, traineri internaționali vor avea ateliere de creație  de zmeie în patru școli din Timișoara.

Un moment special și emoționant al acestui festival îl va reprezenta înălțarea unui zmei pictat de 11 deținuți de la Penitenciarul Timișoara. Ideea sub care se va derula acest moment – se va consuma în data de 1 iunie, între orele 12 și 14 – este intitulată ”Zbor pentru vise” și ea este datorată artistei vizuale Livia Mateiaș.

Invitatul special al festivalului este scriitorul rus Mihai Șișkin. Acesta va avea un dialog public cu jurnalistul Cristian Pătrășconiu, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, cu traducerea – în și din limba rusă – asigurată de Antoaneta Olteanu. Evenimentul va avea loc în data de 31 mai, cu începere de la ora 17.

Detalii în timp real despre acest festivalde amploare pot fi obținute de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Comentarii

comentarii