Acasă Actualitate Chef “Adio, Cancer” în Timişoara

Chef “Adio, Cancer” în Timişoara

DISTRIBUIȚI

fumatul-interzis1La Timişoara, fumătorii “au sărbătorit” prin petreceri ultimele nopţi în care s-a putut fuma în baruri, părerile patronilor de localuri şi clienţilor fiind împărţite în privinţa legii.

La un local cunoscut din Timişoara a avut loc petrecerea “Adio, cancer”, clienţii fiind invitaţi să savureze o ultimă ţigară în interior, înainte de intrarea în vigoare a legii. Pe muzică de jale lăutărească, la miezul nopţii, clienţii au fost invitaţi să stingă ţigările. Unul din acţionarii localului, Ovidiu Mihăiţă, actor şi membru în mai multe trupe de punk şi rock, susţine că legea este pripită.
“Legea mi se pare foarte pripită şi părtinitoare, pentru că nu ţine cont de dreptatea ambelor părţi. Eu neţinând cu nimeni, deşi sunt fumător, mi se pare că barurile, birturile, bodegile şi crâşmele sunt ale viciilor. Or viciile includ, pe lângă alcool, şi fumurile. Şi nu ai cum, oamenii care merg acolo, merg conştienţi. Dacă te uiţi aici, 90 la sută sunt fumători şi ştiu că vin într-un loc în care se fumează. Nimeni nu te obligă să vii! Nu e ca o staţie de tramvai, o biserică sau un spital. Nu e o instituţie publică. E o instituţie de necesitate socială, unde alcoolul, băuturile, ţigările devin un liant şi asta se face dintotdeauna. Eu cred că noi acum suntem copleşiţi de nişte norme europene, ca şi alea cu cazanul de ţuică şi porcul din bătătură pe care nu ştim să le gestionăm”, a declarat Ovidiu Mihăiţă.
El spune că legea este pripită pentru că România are o mie de probleme pe care nu le ştie rezolva, cum ar fi “spitalele pline cu bacterii”.
“Hai să interzicem bacteriile în spitale, pentru că oamenii ăia mor văzând cu ochii şi nu au nicio vină. Ei nu au vrut să ajungă acolo (la spital – n.r.), au fost obligaţi de împrejurări, dar pe nefumători nu îi obligă nimeni să vină într-un loc în care se fumează. Eu nu merg la fotbal pentru că nu sunt microbist, dar nu cer să se interzică fotbalul”, spune Ovidiu Mihăiţă.
El adaugă că nu va încerca să găsească portiţe prin care să eludeze legea, deşi a fost sfătuit de mai multe persoane să facă acest lucru, pentru ca localul să nu sufere economic.
“Nu vom găsi portiţe. Mă conformez, pentru că nu vreau să mă lupt cu chestia asta. Sper ca legislativul să aibă atât open mind încât să găsească o modalitate de a împăca şi capra şi varza.
Pentru că deocamdată avem o lege care nu împacă nici capra, nici varza. Capra e varză şi varza stă capră. Sunt sigur că va exista şi un impact economic. Nu ştiu dacă pozitiv şi negativ. O locaţie ca asta, unde există o curte, sigur, avem şi noroc că vine vara. Dar ce facem la iarnă? Toţi cei care sunt acum aici vor ieşi în tricouri afară să fumeze o ţigară? Le dă Ministerul Sănătăţii medicamente?”, se întreabă acesta.
Există, însă, în Timişoara şi patroni de localuri care au primit bucuroşi vestea intrării în vigoare a acestei legi. Bogdan Danciu este unul din acţionarii unui alt local popular din centrul Timişoarei şi a interzis fumatul în incintă încă din vara anului trecut.
“E o lege foarte bună. Noi am luat această măsură pentru că nu mai suportam fumul, pentru că mi se părea absolut normal, logic şi igienic să se introducă la un moment dat chestia asta. Noi doar am fost înaintea vremii cu un an. Au fost foarte dese nemulţumirile din partea clienţilor din această cauză, dar şi mulţumirile. Am avut parte de ambele variante. Per total, da, a fost o mişcare neinspirată din punct de vedere financiar, dar ca şi imagine, ca şi condiţii pe care le oferi clienţilor a fost o mişcare bună, din punctul meu de vedere. Adică, prefer cei 10% clienţi care-s oameni care gândesc şi judecă pentru ei, decât 90% oameni care vin şi caută aceleaşi condiţii din Evul Mediu. (…) Da, lumea s-a mai obişnuit. Cei care au apreciat la început, apreciază în continuare, iar numărul celor mulţumiţi creşte de la zi la zi. Oamenii vin şi pot să savureze o cafea sau o altă băutură într-un mediu curat. Putem să fumăm şi afară, e normal să se întâmple”, a declarat Danciu.
De altfel, în Timişoara, unii patroni de localuri au interzis fumatul de marţi seara, alţii doar de miercuri, începând cu miezul nopţii, iar în unele localuri se fumează în continuare.
Şi părerile timişorenilor sunt împărţite. În timp ce unii văd noua lege ca pe un lucru bun pentru sănătatea lor şi a celor din jur, alţii speră că această lege nu se va aplica.
“Eu nu fumam mult nici înainte, dar mi se pare un lucru bun. Vrei să fumezi, ieşi afară, mai întâlneşti oameni noi, mai schimbi o vorbă. Da, este ok ce se întâmplă, chiar dacă vremea e mai friguroasă acum. Sunt curios ce va fi în weekend, când cluburile sunt pline”, a declarat Vlad, joi dimineaţa, în timp ce fuma o ţigară în faţa unui bar din centrul Timişoarei.
De cealaltă parte sunt cei care cred că această prevedere nu va dura foarte mult.
“Nu are cum să dureze chestia asta. Vine weekendul, ce vom face? Vom ieşi toţi afară din club pentru că s-au trezit ăştia acum să interzică fumatul înăuntru? E o prostie imensă! N-are cum să ţină chestia asta prea mult. Uită-te şi tu, ieri (miercuri -n.r.) barul ăsta era plin dimineaţa de oameni care fumau şi beau cafea, acum sunt doi-trei. Păi tu crezi că patronul îşi permite chestia asta? În câteva săptămâni, sper că nu luni, vor găsi toţi portiţe să treacă pe lângă lege şi vom reveni la normal”, a spus Andrei, un alt client al unui local din centrul Timişoarei.

 

Comentarii

comentarii