Acasă Cultura Cinci laureaţi ai Premiilor UNITER lucrează la următoarea premieră de la Teatrul...

Cinci laureaţi ai Premiilor UNITER lucrează la următoarea premieră de la Teatrul German de Stat Timişoara

DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) pregăteşte o nouă premieră. Regizorul Bocsárdi László, laureat anul acesta al premiului UNITER pentru cea mai bună regie, montează la Timişoara piesa „Neînţelegerea“, de Albert Camus. Echipa de producţie îi cuprinde pe scenografii Bartha József (decor), Dobre-Kóthay Judit (costume), de asemenea distinsă anul acesta cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, şi compozitorul Könczei Árpád, laureat în cadrul Galei UNITER 2012 cu Premiul special al UNITER pentru muzică de teatru. Distribuţiei timişorene – alcătuită din actorii Ramona Olasz, Ioana Iacob, Ida Jarcsek-Gaza şi Georg Peetz – i se alătură actorul Sorin Leoveanu, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, laureat anul acesta cu Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru prestaţia sa din spectacolul „Caligula“, în regia lui Bocsárdi László. Premiera spectacolului are loc joi, 7 iunie, la ora 19.30, în sala Teatrului German. Următoarele reprezentaţii sunt programate pentru zilele de marţi, 12 iunie 2012, şi miercuri, 13 iunie 2012, la ora 19.30, în sala Teatrului German. Toate reprezentaţiile se traduc în limba română. Versiunea scenică în limba română este semnată de Alice Georgescu, la rândul său laureată a Premiului UNITER în 2009 pentru întreaga activitate în critica de teatru. Dramaturgia spectacolului este asumată de Valerie Seufert.
László Bocsárdi s-a născut în 1958 în Târgu Mureş şi a absolvit la Universitatea Politehnică din Timişoara în 1984. În timpul studiului a fost membrul unei trupe de teatru studenţesc, urmând ca apoi să fondeze trupa de teatru experimental „Figura Stúdió“. Din 1990 s-a dedicat exclusiv teatrului, absolvind studiul studiul regiei în 1995. În acelaşi an a devenit director artistic, iar din 2005 director general al Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.
Conform reprezentanţilor TGST, „Neînţelegerea“ a fost scrisă de Albert Camus în perioada 1942-1943, în Parisul ocupat. În centrul acţiunii se află Martha, care împreună cu mama ei conduce un han într-o modestă localitate din Cehia. Martha îşi doreşte să renunţe la tot şi visează la o viaţă mai bună pe malul mării. Pentru a-şi îndeplini această dorinţă, cele două femei jefuiesc clienţii bogaţi şi apoi îi îneacă. Când apare un nou client, cele două femei nici măcar nu bănuiesc că acesta este chiar fiul, respectiv fratele pierdut, plecat de acasă în urmă cu douăzeci de ani, despre care nu mai ştiu nimic. Se ajunge la o neînţelegere fatală. Creaţia a lui Camus preia întrebările prezente în întreaga sa operă despre sensul vieţii şi despre posibilitatea aflării fericirii într-o lume părăsită de Dumnezeu.
Proiectul Teatrului German de Stat este realizat cu sprijinul Municipiului Timişoara şi al sponsorilor Ruefa Escape Travel şi Aquatim.

 

Comentarii

comentarii