Acasă Actualitate CJAS Timiş: „În spitale, pacienţii nu trebuie să plătească nimic!”

CJAS Timiş: „În spitale, pacienţii nu trebuie să plătească nimic!”

700
DISTRIBUIȚI

oOana Rachitan CJASTMCasa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş a iniţiat o serie de măsuri menite să garanteze dreptul pacienţilor de a beneficia în mod gratuit, pe întreaga durată a internării în spital, de toate serviciile medicale necesare pentru tratarea afecţiunii de care suferă (medicamente, materiale sanitare, servicii medicale paraclinice).

Oana Răchitan, PR CJAS Timş, a spus că, începând cu luna iulie, spitalele aflate în relaţie contractuală cu CJAS Timiş au obligaţia ca în momentul externării pacienţilor să le înmâneze acestora spre completare un formular-tip, prin care pacientul declară dacă a fost sau nu nevoit să achite, pe perioada internării, contravaloarea serviciilor medicale la care acesta era îndreptăţit. Acest document va însoţi în mod obligatoriu foaia de observaţie a pacientului.

Mai mult, printr-un act adiţional ataşat la contractul-cadru, unităţile sanitare cu paturi sunt obligate să informeze asiguraţii cu privire la dreptul acestora de a solicita rambursarea contravalorii cheltuielilor efectuate pe perioada internării, precum şi modalitatea prin care pot face acest lucru.

În plus, pentru a veni în sprijinul asiguraţilor, sumele alocate furnizorilor de servicii medicale spitaliceşti a crescut constant, tocmai pentru a asigura o bună desfăşurare a actului medical.

„Astfel, fondurile spitalelor sunt suficiente pentru ca pacienţii să nu fie obligaţi să-şi cumpere, pe perioada internării, medicamente sau materiale sanitare. Ca exemplu în acest sens stă şi bugetul alocat spitalelor pentru trimestrul III al anului în curs, buget cu aproximativ 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. CJAS Timiş ţine să atragă atenţia că orice neregulă descoperită în urma controalelor va atrage după sine sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare”, a subliniat Răchitan.

Pe trimestrul III 2012 – lunile iulie, august şi septembrie, au fost alocaţi 72.279.524 lei, iar pe trimestru III 2013, sunt alocaţi 93.433.788 lei.

Comentarii

comentarii