Acasă Actualitate Clădirea Bibliotecii Județene din Piața Libertății intră în reabilitare în 2024. Peste...

Clădirea Bibliotecii Județene din Piața Libertății intră în reabilitare în 2024. Peste doi ani și jumătate va fi de nerecunoscut

DISTRIBUIȚI
Biblioteca Județeană Timiș va intra în acest an într-un amplu proces de reabilitare. Consiliul Județean Timiș a reușit să obțină finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, în valoare de peste 17 milioane de lei. Reabilitarea clădirii va include modificări interioare și exterioare, reabilitarea fațadelor, transformarea în mansardă a podului, precum și amplasarea unui lift interior. 
 
„În cursul anului 2023, pe baza documentelor realizate la Biblioteca Județeană Timiș, CJ Timiș a obținut o finanțare de 17,2 milioane de lei, ca parte a programului național antiseimisc, pentru reabilitarea sediului central al bibliotecii din Piața Libertății. Este partea cea mai mare a sumei necesare reabilitării. Întreaga sumă necesară e undeva la 22 de milioane de lei. În acest an se va face licitația și ulterior vor începe lucrările. Anul acesta ar urma să înceapă efectiv lucrările de reabilitare. Se vor face mai multe operațiuni complexe și importante. De la consolidare, la înoirea rețelelor de utilități, de la funcționalizarea mansardei, la regândirea sălii de lectură – va fi pe două paliere, până la regândirea spațiilor alocate birourilor. Prin urmare, spațiile consecrate publicului, sălile de lectură, colecțiile disponibile în regim de acces liber la raft, vor fi altfel conectate. Nu mai discutăm de acoperiș, în mod clar și fațada va arăta bine”, a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
 
Lucrările sunt estmate la 30 de luni, iar în timpul lucrărilor bilioteca se va muta în chirie, într-un spațiu nou. Prima bibliotecă publică de împrumut, cu sală de lectură, a fost înființată la Timișoara în 1815 de Josef Klapka, însă Biblioteca Județeană Timiș a fost fondată în 1904.
Sediul instituției este în Piața Libertății nr. 3 din anul 1952. 

Comentarii

comentarii