Acasă Economic Clienţii fondurilor de pensii facultative vor primi pensia de la 60 de...

Clienţii fondurilor de pensii facultative vor primi pensia de la 60 de ani

384
DISTRIBUIȚI

Participanţii la pensiile private facultative (pilonul III) vor putea să încaseze pensia odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani, chiar dacă nu au fost plătite cel puţin 90 de contribuţii lunare, iar activul personal nu este egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime.
Noul act normativ aprobat miercuri de Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arbitrul pensiilor private, prezintă şi modul de utilizare a activului personal net în cazul unui participant care beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile legii privind sistemul public de pensii. De asemenea, norma se referă şi la modul de utilizare a activului personal în cazul clienţilor care decedează înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii facultative.
În aceste situaţii, participantul sau moştenitorul primesc, ca plată unică, suma existentă în contul participantului, până la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de CSSPP. Plata reprezintă contravaloarea activului personal net al participantului şi se face către participant sau beneficiar prin virament în cont bancar sau prin mandat poştal. Prezenta normă precizează că efectuarea plăţii determină încetarea calităţii de participant la fondul de pensii facultative. Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative elaborată în aplicarea legii privind fondurile de pensii facultative, cu modificările şi completările ulterioare, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial. Proiectul de normă s-a aflat dezbatere publică în perioada 2 iulie – 2 august 2009.

Comentarii

comentarii