Acasă Eveniment Clinica II Ortopedie Traumatologie Timişoara – locul premierelor medicale

Clinica II Ortopedie Traumatologie Timişoara – locul premierelor medicale

DISTRIBUIȚI

Clinica II Ortopedie şi Traumatologie, din Cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, este an de an locul premierelor medicale. Numai în 2012, pe lângă cele 1.860 de internări şi 1.620 de intervenţii chirugicale, aici au mai avut loc o premieră chirurgicală naţională şi alta în premieră pe Europa de Est. Premieră chirurgicală pe România

„Reuşim să ne încadrăm în media zilelor de spitalizare stabilită pe ţară. Acesta e un lucru foarte important, fiindcă nu trebuie să depăşim media. De asemenea, ne-am încadrat în limita consumului de medicamente şi materiale sanitare pe 2012”, a spus prof. dr. Dan V.  Poenaru, şeful clinicii. În ceea ce priveşte programele de sănătate, în domeniul hemofiliei, clinica a primit o sumă de bani mai mare decât în 2011. Astfel s-a ajuns la cel de-al 103-lea bolnav cu hemofilie tratat cu intervenţii majore în chirurgia osteoarticulară şi la 105 operaţii, reprezentând cea mai mare cifră din Europa, la ora actuală. Ultimul caz operat în premieră naţională a fost la o pacientă în vârstă de 42 de ani, din Braşov, cu o boală de sânge foarte rară, denumită maladia Von Wilebrant, cu o afecţiune gravă a articulaţiei genunchiului stâng şi a necesitat protezare. Partea cea mai grea a intervenţiei a picat pe hematologi, pentru că au trebuit să facă rost de factorul Von Wilebrant, care lipsea. E vorba de o boală foarte rară şi nu există o experienţă în domeniu. A fost o premieră naţională – prima protezare la un pacient cu maladia Von Wilebrant din România. Cu ajutorul medicilor specialişti de la hematologie s-a reuşit ca acest caz să fie rezolvat cu succes, apoi pacienta a fost trimisă la Centrul „Cristian Şerban” de la Lugoj, pentru recuperare. Operaţia a fost efectuată de conf. univ. dr. Jenel Pătraşcu, de la Clinica II Ortopedie.

Premieră chirurgicală pe Europa de Est

În ceea ce priveşte endoprotezarea aparatului locomotor, programul clinicii a fost mai redus financiar ca în 2011, cu aproape 40% şi se reflectă şi în numărul mai redus de endoproteze aplicate în 2012.  Până la finalul anului, se va ajunge la 225 de proteze aplicate de şold şi de genunchi. De asemenea, dacă vor fi bani, dr. Poenaru speră că se poate ajunge chiar la cifra de 330. O altă premieră regională la Clinica II  fost operaţia de scolioză la o pacientă din Oradea, care avea coloana vertebrală la 90%. Operaţia a fost efectuată de o echipă de medici de la clinică, coordonată de dr. Alexandru Lakka, din Rusia. „Constituie o premieră regională, pentru că un asemenea tip de intervenţie, cu un asemenea instrumentar, la un pacient cu un grad de curbură a coloanei vertebrale de 90%, nu s-a mai făcut până acum în această regiune de Est a Europei. Putem privi cu satisfacţie că într-un an de austeritate bugetară am reuşit să avem o activitate bogată, la parametri pe care ni-i impunem anual”, a spus dr. Poenaru. De asemenea, prin intermediul Ministerului Finanţelor şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, s-a reuşit cumpărarea de aparatură pentru compartimentul de fizio-chimioterapie şi va începe şi renovarea compartimentului de Anestezie şi Terapie Intensivă a clinicii. Acesta va fi reabilitat fizic şi va fi dotat cu paturi moderne, monitoare, injectomate şi va arăta ca un sector ATI modern, pentru secolul XXI. „Pentru 2013 ne dorim sănătate, în primul rând, şi să beneficiem de un buget care să ne permită să exploatăm la maxim condiţiile de muncă şi dotările pe care le avem în Clinica II Ortopedie. Avem o adresabilitate mare, vin pacienţi din toate judeţele ţării, chiar din Bucureşti. Să putem satisface toate cerinţele medicale avem nevoie de un buget pe măsură. Am putea face mult mai multe operaţii, dacă nu am avea discontinuităţi la finanţare pe programele de sănătate”, a conchis Dan Poenaru.

 

Comentarii

comentarii