Acasă Actualitate Colterm pierde, în primă instanță, procesul cu AFM. Amenda de 21 de...

Colterm pierde, în primă instanță, procesul cu AFM. Amenda de 21 de milioane de euro rămâne!

DISTRIBUIȚI

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, Curtea de Apel Timișoara a dat o veste proastă companiei de termoficare Colterm: a respins acțiunea în instanță de anulare a amenzii primite de la Administrația Fondului de Mediu pentru lipsa certificatelor de poluare. Este vorba despre sancțiunea de 106,8 milioane de lei, adică aproximativ 21,5 milioane de euro anunțată în primăvară. La doar o zi după ce instanța a decis respingerea acțiunii, administrația Fritz a insistat cu majorarea tarifelor la Colterm.

Vă amintim că termenul limită pentru cumpărarea certificatelor era finalul lunii aprilie. Subiectul trebuia discutat chiar în adunarea generală a acționarilor (AGA), însă întâlnirea la care acest punct era pe ordinea de zi a fost anulată. Dominic Fritz spunea că așteaptă bani de la guvern pentru plata acestora, bani care nu au mai venit. La fel, și după ce AFM a anunțat sancțiunea, primarul încă părea încrezător că o contestație în instanță ar putea dacă nu anula, măcar amâna această plată. Din nou, se pare că s-a înșelat.

Concret, judecătorii au decis să respingă plângerea prealabilă și cererea de anulare a deciziei de impunere depuse de Colterm. Iată decizia Curții de Apel Timișoara, una care nu este definitivă, Colterm având termen de 15 zile pentru a depune recurs:

„Respinge acţiunea în justiţie formulată de reclamanta Compania Locală de Termoficare «Colterm» S.A. prin administrator judiciar consorţiul «Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL şi Insolvein SPRL», în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu, acţiune având ca obiect: – anularea Deciziei nr. 35, emisă de Administraţia Fondului pentru Mediu în soluţionarea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale), comunicată societăţii reclamante la data de 09.08.2021; – admiterea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale) formulată de reclamantă împotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; – anularea în totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, în ceea ce priveşte stabilirea în sarcina reclamantei a obligaţiei fiscale în cuantum de 106.863.467 lei, în temeiul art. 9 alin (1), lit. ş) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume); – obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Timişoara. În temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură civilă (aprobat prin Legea nr. 134/2010), pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 22.12.2021”.

Comentarii

comentarii