Acasă Actualitate Comoară găsită într-o pădure din vestul țării

Comoară găsită într-o pădure din vestul țării

DISTRIBUIȚI

Trei pasionați de detecția de metale au descoperit, duminică, o adevărată comoară într-o pădure din Bihor. Este vorba despre aproape 5.000 de monede, vechi de 500 de ani. Denarii ungurești erau ascunși în pământ, într-un vas de ceramică. Comoara din pădure a fost predată autorităților.

Raoul, Silviu și Ionuț, cu toții pasionați de detecția de metale, se plimbau duminică prin pădure, în căutare de comori.

“Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt, dar stabil, am pus lopata la treaba, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o monedă mică argintie, parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua monedă, a treia, iar colegii mei, care se aflau în apropiere, mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mică, urmărirea semnalelor ne-a condus până la urmă la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalină la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extrăgându-l cu grijă, împreună cu câteva bucăți de ceramică, probabil aparținând vasului”, povestește Raoul Vlad Suta în postarea sa pe rețelele sociale. Au găsit acolo aproximativ 4.868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de grame și alte 4 monede de diametru mijlociu încă neidentificate. “Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseală, de burțile pline, de căldură și de insecte”, spune Raoul.

Monedele, spun cei care le-au găsit, datează din anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.

“Greutatea brută a monedelor, împreună cu vasul de ceramică și reziduurile de pământ, a fost de aproximativ 4.500 grame, iar greutatea fără vas – de aproximativ 3.000 de grame. O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred că este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție”, a scris Raoul Vlad Suta în postarea sa pe rețelele sociale. Tezaurul istoric a fost predat autorităților, scrie digi24.ro.

Comentarii

comentarii