Acasă Actualitate Comuna din Timiș în care, în 25 de ani, numărul de locuitori...

Comuna din Timiș în care, în 25 de ani, numărul de locuitori a crescut de 5 ori

DISTRIBUIȚI

În condițiile în care sate întregi se sting încet, pentru că tinerii pleacă la oraș, la Giroc se întâmplă exact invers. Comuna din Timiș crește ca Făt-Frumos și întinerește pe zi ce trece! Din 1994 încoace, numărul locuitorilor a ajuns de la 3.606 la 14.993, pentru că tinerii din Timișoara părăsesc urbea și se stabilesc în provincie, la curte și la aer curat. În ultimii 10 ani, localitatea, aflată la nici 10 kilometri de orașul de pe Bega, a devenit un „orășel” cochet, care atrage tot mai mulți tineri.

Cum a reușit comuna cu puțin peste 3.000 de locuitori în 1994 să ajungă anul trecut la aproape 15.000 de suflete?

„La noi în localitate s-au mutat mulți tineri, care s-au săturat să stea înghesuiți într-o garsonieră de 45 mp”, ne explică edilul. Ionel Toma e primar de 23 de ani, spune despre el că este credincios, are chiar și o bisericuță în curtea casei, iar în timpul liber bate la tobe. Comuna Giroc avea, în 1994, 3.606 locuitori, la ultimul recensământ din 2011 număra 8.388, iar la 1 iulie 2018 avea, oficial, 14.993 de locuitori. Suprafața construită a crescut de șase ori față de acum 10 ani, iar blocuri noi se ridică unul după altul. Cel puțin așa susține primarul Ionel Toma, aflat din 1996 în funcție, la al șaselea mandat.

„În realitate, avem peste 22.000 de locuitori, dar oficial, la 1 iulie 2018, erau 14.993 locuitori, dintre care 2.815 copii până în 14 ani și 4.463 de tineri”, spune primarul. Mulți dintre tinerii din Giroc lucrează în Timișoara, iar drumul cu patru benzi, cu tot cu piste de biciclete, îi ajută să ajungă mai ușor în oraș. Piste de biciclete s-au amenajat și spre pădure, dar și spre satul aparținător, Chișoda. Iar dezvoltatorii imobiliari construiesc mult pe terenurile comunei.

Comuna aflată la nici 10 kilometri de Timișoara are avantajul unei păduri de sute de hectare, al râului Timiș cu plaja aferentă și are și șapte parcuri cu zone de joacă pentru copii. Tinerii din Giroc practică agricultura, dar există și multe firme la care lucrează în zonă: de pantofi, de electronice, de materiale de construcții.

„În Giroc și Chișoda sunt în total aproape 2.000 de societăți comerciale”, susține Ionel Toma. Nu toată lumea este însă mulțumită. Iar primarul recunoaște și el că nu e totul roz. Noii locuitori sunt nemulțumiți că nu li se asfaltează străzile mai repede, iar unii dintre vârstnici nu sunt de acord cu imobilele cu mai multe etaje care se ridică lângă casele lor.

„Străzile sunt pline de gropi și neasfaltate, adică nu ar fi mai logic să se facă pe rând, în ordinea importanței? Mergem la școală prin noroaie?”, ne-a spus un localnic care s-a mutat de curând la Giroc. Potrivit edilului, străzile noi nu pot fi asfaltate până când dezvoltatorii imobiliari nu-și termină proiectele începute.

„Nu am nimic cu tinerii, să vină la Giroc, dar să nu-și facă blocul lângă casa mea. Pe o parte nu e bine, că a devenit aglomerat, e mai multă gălăgie, dar e frumos și că tinerii trag la sat”, și-a spus oful și o bătrânică din comună.

Edilul spune că, în ultimii zece ani, primăria a atras aproape 20 de milioane de euro fonduri europene pentru canalizare, modernizarea grădinițelor și piste de biciclete, iar pe noul exercițiu financiar vrea să atragă 13 milioane de euro, din care vrea să ridice un campus școlar, să facă o cantină socială și un centru de zi pentru vârstnici. În satul aparținător Chișoda va fi ridicată o școală cu încălzire în pardoseală, cu 1,3 milioane de euro, tot bani de la UE.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii