Acasă Actualitate Comuniștii au betonat și scările de marmură de la Conacul Mocioni. Lucrări...

Comuniștii au betonat și scările de marmură de la Conacul Mocioni. Lucrări neprevăzute la Foeni

DISTRIBUIȚI

Conacul de la Foeni, construit în anul 1750 şi una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii, se află în plin proces de restaurare. Lucrările au demarat la sfârșitul lunii ianuarie, însă, proiectanții au avut pe parcurs multe surprize. Astfel, deși lucrările ar trebui să fie gata până în aprilie 2024, conform documentație, este posibil să apară întârzieri.

 “Conacul Mocioni este o bijuterie arhitecturală, pe care noi dorim să o repunem în valoare. Lucrările avansează conform planului, chiar dacă s-au descoperit pe șantier anumite elemente ce vor necesita lucrări suplimentare. De exemplu, pe vremea comuniștilor s-au betonat scările de marmură de la intrare. Noi le-am redescoperit acum. De asemenea, s-a descoperit o cornișă originală care a fost acoperită, și ea ține de partea monumentală a clădirii. Termenul de finalizare e vara anului viitor, dar dacă vor exista prelungiri din cauza a ceea ce descoperim pe șantier, atunci mă aștept să fie undeva prin toamnă”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, va mai exista un muzeu dedicate familiei Mocioni, o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Proiectul este finanțat prin granturile oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de peste 17 milioane de lei.

Comentarii

comentarii