Acasă Actualitate Conf. univ. dr. Florin Bârsăşteanu: „Sistemul public de imagistică medicală e la...

Conf. univ. dr. Florin Bârsăşteanu: „Sistemul public de imagistică medicală e la pământ”

DISTRIBUIȚI

Medicii specialişti în imagistică medicală, reuniţi la Timişoara, la al IV-lea Congres Naţional de Rezonanţă Magnetică, au dat glas gravelor probleme cu care se confruntă în acest moment. Ei susţin că sistemul medical public de imagistică e la pământ, iar sistemul privat nu poate acoperi necesităţile medicale, fiindcă este scump, iar populaţia este săracă.

 

Aparatura medicală este depăşită fizic şi moral

O investigaţie complexă şi completă într-un caz medical dificil costă până la 300 de euro, iar pentru un om simplu, salariat, este foarte greu să plătească atât. De asemenea, doctorii s-au mai plâns că alocările financiare au fost haotice, nu există centre de formare pentru studenţi, iar pentru ca situaţia să fie şi mai dramatică, tinerii medici iau drumul străinătăţii pentru a lucra în spitale din ţările bogate şi cu tradiţie din Uniunea Europeană, unde au salarii de mii de euro şi condiţii de muncă foarte bune, iar statutul de medic este respectat. Ultimele dotări din clinici au avut loc în anul 2000, prin urmare aparatura este depăşită fizic şi moral.

„Rezolvarea acestor probleme grave ale imagisticii medicale nu depinde numai de noi, ci şi de cei care ne ne conduc, pentru ca pacienţii să poată beneficia de eforturile pe care noi, medicii, le facem. Tot ce se întâmplă în domeniu este rezolvat numai prin efortul imens al unor doctori care vor să ajute oamenii. Sistemul nu a creat nimic, nicio pârghie prin care să te ajute să faci ştiinţă şi învăţământ medical profesional de calitate”, a declarat conf. univ. dr. Florin Bârsăşteanu, şeful Clinicii de Imagistică a Spitalului Judeţean Timişoara.

Imagistica spectroscopică – ultima descoperire

Pentru a avea performanţă, clinicile de radiologie din Timişoara şi din România au nevoie de utima descoperire în domeniu: imagistica spectroscopică. În acest moment, cu aparatura existentă, imaginea nu este deosebit de adâncă, pentru a evidenţia caracteristicile fizico-chimice ale patologiei. Pe un film se prezintă o leziune sau o tumoră sub forma de pată. Diagnosticul exact pentru a şti dacă tumora este activă sau inactivă se poate da numai prin imaginea spectroscopică. În Timişoara şi în ţară nu există nicio clinică dotată cu asemenea aparatură performantă. Clinica Bârsăşteanu a reuşit să cumpere numai softul, dar împreună cu întreaga aparatură preţul se ridică la 1 milion de euro.

„Nu avem acasă un milion de euro să cumpărăm. Ne ducem la bancă, unde suntem trataţi ca ultimii buticari şi ne pune 9% dobândă pe leasing şi plătim de nu mai ştim de noi. Toate costurile sunt mai mari ca afară. Intrarea, preţul pe care îl plăteşte pacientul, este mult mai mic decât preţul de cost al aparaturii. Majoritatea centrelor pun un preţ ca să poată rezista. Asigurările de stat şi private să pună preţul exact. Nu să coste 300 de euro şi noi plătim 50.000. Restul e doar efortul nostru. Diferenţa de preţ se găseşte în mizeria de salariu pe care o are doctorul sau tehnicianul, în raport cu cel din SUA, care are 500.000 de dolari pe an şi lucrează pe aceeaşi aparatură”, s-a plâns Bârsăşteanu.

Comentarii

comentarii