Acasă Actualitate Conform primarului Robu, inexistenta undă verde protejează… cutiile de viteză, deși te...

Conform primarului Robu, inexistenta undă verde protejează… cutiile de viteză, deși te face să pierzi mai mult timp în trafic

1667
DISTRIBUIȚI

Aflat în căutarea utopică a ”undei verzi”, la aproape un an de când ar fi trebuit să fie funcţională, primarul Timișoarei Nicolae Robu a inventat și sistemul „optim monocriterial”. El a explicat că străzile Timișoarei dacă nu ai undă verde, câştigi 1 minut în trafic, dar ai disconfortul schimbării vizetei, al opririlor la semafoare. Dacă ai undă verde, pierzi 1 minut până când apuci „unda verde”, dar ai confortul în deplasare.

„Sunt supărat pe specialiştii care gestionează sistemul, că nu aplică optimul monocriterial, susţinând că pe ei nu-i interesează decât să obţină cel mai scurt timp de deplasare între două puncte. Numai că un astfel de control conduce la următoarele două tipuri de situaţii. Ai plecat de la un semafor pe verde şi la următorul nu găseşti verde, te opreşti, apoi pleci din nou, tot aşa. Per ansamblu, timpul necesar pentru a ajunge dintr-un punct A într-un punct B, cu o astfel de abordare, e de trei minute. Cu o alta abordare, aceea a undei verzi, stai mai mult la un semafor, dar când ai plecat le găseşti pe verde pe toate celelalte, timpul total poate fi mai mare cu un minut, dar ai confort, nu eşti şicanat că trebuie să te opreşti, nu-ţi soliciţi cutia de viteză. Ei se încăpăţânează că timpul e mai scurt aşa, dar oricine preferă să aibă confortul undei verzi şi să nu-şi solicite maşina”, a detaliat primarul Nicolae Robu.

Conform societății Swarco, cea care a implementat proiectul de management al traficului în Timișoara, sistemul funcționează pe principiul full adaptive, care eliberează cozile din intersecții. Nicolae Robu susține însă că pe unele străzi a rămas totuși unda verde, după ce i-a convins cu greu pe specialiști să o păstreze.

Comentarii

comentarii