Acasă Politica Cristian Buşoi şi Nicolae Bănicioiu: „România are cea mai mică investiţie publică...

Cristian Buşoi şi Nicolae Bănicioiu: „România are cea mai mică investiţie publică în Sănătate dintre toate ţările din Uniunea Europeană”

DISTRIBUIȚI

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de Sănătate din România se află în dezbatere publică. Promulgarea Legii Sănătăţii este o decizie extrem de importantă, care afectează sănătatea şi, implicit, viitorul tuturor românilor. „De aceea, publicarea acestui proiect de lege pe site-ul Ministerului Sănătăţii, cu câteva zile înainte de Anul Nou, nu este decât o stratagemă a actualei guvernări de a limita perioada de dezbatere publică a acestei legi esenţiale pentru  societatea românească. Mai mult, preconizata asumare a răspunderii guvernamentale pe această lege, în stilul deja caracteristic al actualei guvernări, este o dovadă de dispreţ faţă de parlament, faţă de societatea civilă şi faţă de toţi românii care ar fi avut un punct de vedere asupra acestei legi. Este un atentat la siguranţa şi sănătatea românilor ca o lege care schimbă radical filozofia sistemului de asigurări din România să fie adoptată pe fugă, fără dezbatere şi prin impunerea sa prin procedeul asumării răspunderii”, transmit Cristian Buşoi, europarlamentar PNL, şi Nicolae Bănicioiu, deputat PSD .

„Vrea să experimenteze pe români un sistem de sănătate care nu are nimic de-a face cu realităţile din România”

„Legea privind reforma în Sănătate a fost dictată de voinţa unui singur om, preşedintele Traian Băsescu, care, după ce a distrus flota României, după ce a stopat dezvoltarea Bucureştiului, după ce, la instigarea domniei sale, a fost bulversat sistemul de educaţie şi a fost destructurat sistemul de ordine publică, vrea să experimenteze pe români un sistem de sănătate care nu are nimic de-a face cu realităţile din România. A implementa în acest moment un sistem de sănătate creat după modelul olandez, cu unele mecanisme inspirate de sistemul sanitar din S.U.A. este ca şi cum am vrea să trecem direct de la bicicletă la maşina de curse. România, aşa cum recunoaşte şi actualul guvern în expunerea de motive, are cea mai mică investiţie publică în Sănătate dintre toate ţările din Uniunea Europeană. Sistemul de sănătate din România este extrem de slab, subfinantat, acumulând în mod tradiţional datorii, cu un grad încă ridicat al plăţilor informale şi cu condiţii improprii în cele mai multe dintre unităţile sanitare”, sunt de părere cei doi membri USL.

USL va demara o amplă consultare publică cu toţi cei direct implicaţi

Cei doi cred că sistemul de sănătate din România trebuie construit pe principiul solidarităţii, iar în centrul său trebuie plasat pacientul, şi nu casele private de asigurări sau… „clientela portocalie”. „Avem nevoie de un sistem public de asigurări de sănătate care să funcţioneze eficient, managementul spitalelor trebuie depolitizat, medicii de familie trebuie susţinuţi să degreveze sistemul spitalicesc de pacienţii care pot fi trataţi la nivelul medicinei primare şi ambulatorii. Medicii trebuie stimulaţi material să rămână în ţară şi mai ales să meargă către zonele cu deficit major de personal medical, iar pacienţilor trebuie să le fie protejate drepturile, dar cel mai important, sănătatea trebuie să ajungă la o alocare de 6% din PIB”, transmit reprezentanţii USL. USL va demara o amplă consultare publică cu toţi cei direct implicaţi (pacienţi, medici, farmacişti, personal medical, industria farmaceutică, organizaţii nonguvernamentale, experţi) şi abia după această sesiune de dezbateri  USL va lansa oferta privind reforma Sănătăţii.

 

Comentarii

comentarii