Acasă Eveniment Inspectorii ABAB Timişoara au dat 136 de amenzi pentru poluarea apei

Inspectorii ABAB Timişoara au dat 136 de amenzi pentru poluarea apei

DISTRIBUIȚI

Conform Adminstraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Timişoara, pentru depăşirea  concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate, în cursul anului 2011 au fost aplicate 136 penalităţi, în valoare totală de 250.024,42 lei, unor agenţi economici din Liebling, Giulvăz, Timişoara, dar şi  pentru SC Aquacaraş – Exploatare Moldova Nouă şi Bocşa.
Importanţa staţiilor de epurare

Realizarea şi retehnologizarea staţiilor de epurare necesare, precum şi extinderea şi realizarea reţelelor de canalizare se vor construi pe baza criteriilor tehnice performante în domeniul gospodăririi apelor la nivelul comunităţii europene. În concordanţă cu prevederile Directivei Cadru în domeniul apei, investiţiile pentru realizarea sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare au în vedere aglomerări cu o populaţie mai mare de 2.000 de locuitori. În acest sens, oraşelor de mărime mare sau medie li s-au asociat una sau mai multe comune învecinate, formând o aglomerare care urmează să fie dotată cu un sistem de epurare comun.
Adesea, condiţiile geografice şi administrative permit realizarea unei aglomerări cu peste 2 000 locuitori numai prin asocierea mai multor comune şi sate. Din punctul de vedere al monitorizării calităţii apelor de suprafaţă,  în anul 2011,  pe cursurile de apă din Spaţiul Hidrografic Banat au fost  asigurate clasele  necesare de calitate a apei atât la prizele de alimentare cu apă în scop potabil, cât şi la prizele altor categorii de folosinţe. Calitatea apelor de suprafaţă din Spaţiul hidrografic Banat, în anul 2011, a fost  staţionară  comparativ cu anul 2010.

Apa – element primordial pentru om

Constantin Sandu, directorul ABAB Timişoara, a precizat că evoluţia către o civilizaţie care conştientizează rolul vital al naturii, apa, ca element de bază cu rol primordial, impune rezolvarea problemei apelor uzate în orice situaţie, investiţie izolată sau grupuri de investiţii. Epurarea descentralizată a apelor reziduale provenind de la aşezări umane mici şi izolate, cabane, campinguri şi spaţii de agrement, parcări extraurbane, complexe şi case izolate poate fi realizată cu staţii de epurare neconvenţionale, de capacitate mică. Acestea pot fi staţii monobloc sau alte tipuri de amenajări şi instalaţii. (ex: staţii care utilizează biotopuri cu plante). Obiectivele urmărite în domeniul apelor vor fi atinse prin conjugarea eforturilor specialiştilor din gospodărirea apelor, administraţiei publice, dar şi ale societăţii civile. Dacă asigurarea participării publicului la luarea deciziilor din domeniul apelor intră în sarcina comitetelor de bazin, societatea civilă are obligaţia formării unei educaţii ecologice, care să acţioneze în folosul fiecărui cetăţean. În prezent, dar mai ales în etapa următoare, se vor derula investiţii din fonduri bugetare, fonduri europene nerambursabile sau împrumuturi care vor finanţa investiţii în reţele de canalizare şi staţii de  epurare. Cerinţa de apa pentru anul 2011 a fost calculată pe baza solicitărilor agenţilor economici, în limitele prevederilor din actele de reglementare a folosinţei din punct de vedere al gospodăririi apelor. “Pentru anul 2011 nu am avut solicitări de asigurare a serviciului de livrare a apei pentru amenajări de irigaţii la prizele A.N.I.F. Urmare a datelor prezentate putem afirma că bazinele hidrografice din Spaţiul Hidrografic Banat nu prezintă zone deficitare în alimentarea cu apă a folosinţelor. Dimpotrivă, în bazinele hidrografice gestionate de ABAB disponibilul este mult superior cerinţei (necesarului)”, a spus Sandu. Pentru situaţii de asigurare constantă a  cerinţei de apă, funcţie de variabilitatea resursei, au fost realizate lucrări de amenajare care asigură tranzitarea apei spre zone cu concentrare mai mare a folosinţelor de apă (Canalul Timiş-Bega, Canalul Timiş-Bârzava, Canalul Nera-Bârzava) sau creează stocuri în lacuri de acumulare (acumularea Surduc – suplimentare a debitelor scurse pe Bega, acumularea Trei Ape, pe râul Timiş şi acumulările Goza, Secu, Văliug, pe râul Bârzava- suplimentare a debitelor scurse pe Bârzava. “Analizând dinamica ultimelor perioade, estimăm o stabilizare a consumului de apă”, a precizat directorul ABAB Timişoara.

 

Comentarii

comentarii