Acasă Actualitate Cristian Măcelaru, câștigător de Grammy, dirijează Filarmonica Banatul, pe 31 iulie, în...

Cristian Măcelaru, câștigător de Grammy, dirijează Filarmonica Banatul, pe 31 iulie, în Parcul Rozelor. Artiștii își doresc să cânte cu dirijorul, dar acuză lipsă de transparență din partea conducerii

844
DISTRIBUIȚI

Pe 31 iulie, începând cu ora 21, în Parcul Rozelor, cu ocazia serbărilor de „Ziua Timișoarei”, Primăria Timișoara organizează un concert vocal – simfonic extraordinar susținut de către orchestra  și corul Filarmonicii ,,Banatul”, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

„Muzician de excepție născut la Timișoara, Cristian Măcelaru este câștigător al Premiului Grammy în acest an pentru cea mai bună interpretare instrumentală solo și viitor director muzical al Orchestrei Naționale a Franței. Conducerea Corului «Ion Românu» al Filarmonicii «Banatul» aparține dirijorului Iosif Todea. Suita pentru orchestră Planetele de Gustav Holst va fi întregită o de proiecție de imagini însoțită de comentarii ale cosmonautului român Dumitru Prunariu”, anticipează reprezentanții Biroului Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Timișoara.

Concertul, anunțat de luni, 20 iulie, și prezentat de primarul Nicolae Robu, marți, a fost vestit artiștilor de la Filarmonica Banatul doar „verbal sau pe grupuri de WhatsApp”, iar singura discuție „oficială” a avut loc în Consiliul de Administrație al Filarmonicii, fără a fi trimisă vreo înștiințare oficială către artiști, în contextul în care în această perioadă dintre stagiuni, legal, ar trebui să fie în concediu de odihnă. Conducerea ar susține că această măsură este legală.

Conform informațiilor obținute de Ziua de Vest, unora dintre artiști le este frică să nu își piardă locul de muncă, în condițiile în care au mai avut de-a face cu lipsa de transparență din partea conducerii și din partea Primăriei. În trecut, în câteva alte ocazii în care au fost chemați din concediu, fie au cântat sub formă de voluntariat, fie au primit sume modice, iar în alte câteva cazuri nici măcar nu apăreau pe desfășurătorul evenimentelor, dar banii tot ajungeau de la Casa de Cultură la administrația Filarmonicii.

În timpul unor dispute cu conducerea, care a avut drept urmare și o grevă, artiștii au mai reclamat faptul că administrația este prea stufoasă – „biroul juridic zici că ar fi al unei corporații” –, în timp ce unele posturi din rândul instrumentiștilor rămân, de ani de zile, neocupate.

Totuși, în cazul unei mari majorități a artiștilor, menirea lor, dorința de a cânta împreună, după o perioadă în care au repetat doar individual, și personalitatea artistică care îi va dirija par să îi convingă să accepte compromisul. Cu toate acestea, spun artiștii, încă mai există dubii legate de locul de desfășurare a concertului, scena din Parcul Rozelor, mai exact dacă pot fi respectate măsurile de protecție împotriva răspândirii COVID-19 în acel spațiu. Acestora le este frica să nu fie date de DSP Timiș dispoziții contrare dorinței organizatorilor.

Pe de altă parte, reprezentanții municipalități au transmis că sunt luate măsurile legale: „Cei ce doresc să se bucure de acest moment vor accesa pagina de Facebook «Evenimente Primăria Timișoara» și se vor înscrie pe lista celor 500 de locuri disponibile, urmând să fie respectate toate cerințele legale referitoare la distanțarea socială și purtarea măștii”.

Tot cu ocazia „Zilei Timișoarei”, dar chiar în data la care se sărbătorește aceasta, pe 3 august, va fi organizat și festivalul ,,Blues pentru Timișoara”, în acest an cu invitați din Ungaria și Serbia. Acesta se va îmbrăca forma unui concert care se va desfășura începând cu ora 19.00, în Piața Libertății.

„În acest an, trupa timișoreana Bega Blues Band va concerta alături de Cristina Bălan. Pe lista invitaților în concert se înscriu Rareș Totu’s Midnight Sun, Blueshammers (Serbia) și Mattyas Pribojski Blues Group (Ungaria)”, mai transmit reprezentanții Primăriei. Și în acest caz, înscrierea în limita celor 500 de locuri se face pe pagina de Facebook a evenimentului, tot cu respectarea cerințelor legale privind distanțarea socială.

Programul  Primăriei Timișoara prin care se va marca ,,Ziua Timișoarei” în acest an mai cuprinde, printre altele, spectacolul folcloric din 30 iulie sau Concursul ,,Bega Music Festival”, organizat pe 2 și 3 august.

Comentarii

comentarii