Acasă Sănătate Cu sprijinul SUA, în trei ani ar putea demara transplantul renal la...

Cu sprijinul SUA, în trei ani ar putea demara transplantul renal la Spitalul Județean Timișoara

DISTRIBUIȚI

raica si altiiProf. dr. Giuliano Testa – celebru pentru că a realizat primul transplant de uter din SUA –a ajuns în Timișoara, unde marți 22 noiembrie va face două operații demonstrative la Clinica I Chirurgie, condusă de prof. dr. Sorin Olariu.

Prof. Testa va opera pacienți cu metastaze hepatice provocate de cancerul de colon, cazuri extrem de grave, care înainte erau considerate inoperabile. Acum se pot rezolva metastazele hepatice, aici, la Județean, apoi, pacientul va putea fi operat și de colon.
Dr. Testa a spus că se bucură că se află din nou în Timișoara, unde are o foarte bună colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie și cu dr. Sorin Olariu. Prof. Testa este specialist în prelevarea de organe și în transplant, de aceea a venit să ajute Spitalul Județean Timișoara pentru a implementa acest sistem de transplant de organe. Județeanul poate trimite medici la spitalul din Dalas, SUA, unde se pot specializa în domeniu.
„Avem nevoie de meseriași, iar dr. Testa ne va ajuta cu now how-ul. Dacă totul este pus la punct, operația devine rutină și totul ni se va părea atunci ușor. Avem nevoie de oameni antrenați în această activitate. Avem nevoie de o echipă. S-au terminat vremurile când unul făcea totul. Transplantul este o muncă în echipă, dacă vrei să meargă treaba, trebuie să ai oameni, altfel, faci unul două transplanturi și s-a terminat. În doi-trei ani s-ar putea demara transplantul renal aici la Spitalul Județean Timișoara. Transplantul de rinichi din punct de vedere tehnic este cel mai simplu de făcut”, a spus dr. Olariu.
„Este normal să se facă prelevare de organe prin programul național de transplant, dar nu este normal să nu se facă transplantul în Timișoara. Colectivul care s-ar putea implica în această operație a ajuns la un grad de maturitate suficient de performant pentru a executa aceste manevre. Circuitele pot fi puse la punct în mai puțin de șase luni dacă este dorință strategică și politică, la nivel academic. Echipa existentă de la Spitalul Județean Timișoara poate executa operația de transplant aici”, a explicat prof. Marius Raica, rectorul UMF Timișoara.
Istoricul colaborărărilor cu medici din România a început acum 16 ani când prof. dr. Giuliano Testa l-a inițiat în tehnicile de transplant pe prof. dr. Irinel Popescu al cărui moment de vîrf al carierei a fost realizarea primului transplant hepatic din Romania. În anii următori prof. Irinel Popescu a realizat peste 200 de transplanturi hepatice și 1500 de rezecții hepatice, fiind ales ca expert al Consiliului Europei în probleme de transplant.  Profesorul dr. Giuliano Testa este celebru pentru că a realizat primul transplant de uter din Statele Unite ale Americii unei femei care s-a suferea de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, ceea ce înseamnă că s-au născut fără uter. Consecința unei astfel de intervenții este că la 6-12 luni după operație pacienta poate avea copii. Șeful clinicii de transplant de la Universitatea Baylor Dallas, prof. dr. Giuliano Testa este stimat și în România, în anul 2005 a primit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, titlu acordat unor persoane eminente de către universitatea timișoreană.  
Profesorul american de origine italiană a cunoscut și îndrăgit România datorită fratelui său care locuiește la Timișoara și, grație bunei colaborări cu prof. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii I Chirurgie a Spitalului Județean Timiș, prof. dr. Giuliano Testa este prezent în aceste zile la Timișoara pentru a dezvolta relații profesionale cu medici din țara noastră. El a ținut și conferința Ablaţia metastazelor hepatice prin radiofrecvenţă cu abord laparoscopic.

Comentarii

comentarii