Acasă Cultura Cultura în carantină și Covid19!

Cultura în carantină și Covid19!

1541
DISTRIBUIȚI

Cum reacționează entitățile din domeniul cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională și de pandemia Covid19? Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a lansat, pe 8 aprilie 2020, secțiunea Cultura în carantină: Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19.

Aceasta se află în cadrul platformei Culturadata Interactiv.

Ideea monitorizării a pornit din nevoia de a răspunde la următoarele întrebări de cercetare, focalizate, pe de-o parte, pe producția și oferta de cultură și, pe de altă parte, pe consumul de cultură.

1. Cum se adaptează producția – oferta de conținut cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională?

2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situația de urgență națională?

3. Cum evoluează cererea de produse culturale?

Proiectul urmărește relevanța domeniului culturii în viața cotidiană, cu precădere într-un moment în care prioritățile generale ale populației sunt în proces de reorganizare.

Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituții publice, private, artiști asociați și independenți, precum și de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanță majoră, mai ales în momente de criză.

Monitorizarea este structurată în mai multe capitole: Context. Efecte asupra domeniului cultural. Sprijin pentru sectorul cultural. Adaptarea ofertei culturale. Adaptarea consumului cultural și Metodologie.

Până în prezent, în cadrul procesului de monitorizare, au fost analizate 250 de instituții de cultură și actori culturali independenți care și-au adaptat activitatea la contextul crizei: teatre publice și independente, instituții muzicale (opere, teatre de operetă, filarmonici), muzee, biblioteci și edituri.

Este important de precizat că acest proces de monitorizare și analiză este gândit ca o sursă de informare ce va fi actualizată periodic în cadrul secțiunii. Astfel, puteți contribui activ la actualizarea secțiunii cu informații pe care le aveți despre acest subiect.

Comentarii

comentarii