Acasă Actualitate Cum a murit „Vulturul Brâncovenesc” – unul dintre liderii protestatarilor din Timişoara?

Cum a murit „Vulturul Brâncovenesc” – unul dintre liderii protestatarilor din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

A protestat în Piaţa Victoriei din Timişoara din data de 9 noiembrie 2011, aproape 110 zile, alături de camarazii săi, pe ploaie, vânt, ger de minus 10 grade şi pe ninsoare. Nimic nu l-a oprit. A cerut respect de la actuala putere politică portocalie şi o viaţă mai bună, atât pentru luptătorii din Revoluţia din 1989, cât şi pentru popor. Era un om sensibil, educat şi curajos, dar moartea nu a ţinut cont de asta. Tase, supranumit şi „Vulturul Brâncovenesc” s-a stins în noaptea de 21 -22 februarie, la ora 2.35, chiar în faţa blocului, din Piaţa „Alba Iulia” Bucureşti, unde era cazat. Pur şi simplu a căzut din picioare şi în câteva minute s-a stins.

Preinfarct în Gara de Nord Bucureşti

Marius a plecat în capitală cu Intercity, în 21 februarie, după-amiaza. Nu a avut probleme în tren şi nu s-a întâmplat nimic deosebit. După aproximativ  nouă ore, cât durează drumul, omul a ajuns în Bucureşti pe la miezul nopţii, în Gara de Nord. Îl aştepta Liviu Bacana cu un prieten şi coleg de partid de-al lui Marius Tudose (Cristian Teodorescu) . Marius trebuia să ajungă la OTV pentru a vorbi în emisiune, în direct, împreună cu Liviu Au pornit spre maşină. În timp ce mergeau, Marius s-a plâns că nu se simte bine. Imediat băieţii au mers la o terasă şi l-au aşezat pe un scaun. Vulturul Brâncovenesc a dat capul pe spate şi câteva  secunde şi-a pierdut cunoştinţa. Liviu, împreună cu ceilalţi, au cerut ajutor şi au căutat un cabinet medical în gară, dar în scurt timp Tase şi-a revenit. Băieţii l-au masat pe mâini, au început să comunice cu el, iar încet-încet Marius şi-a recăpătat culoarea şi a devenit conştient. „Stai, Liviu, nu face circ, mi-am revenit!”, a încercat Tase să îi liniştească. Omul a reuşit chiar să meargă pe propriile picioare. Aparent nu mai avea nimic. Băieţii au vrut să îl ducă la spital, dar el nu a fost de acord. Din păcate Vulturul suferise un preinfarct. „În 15 -20 minute am plecat la OTV,  unde trebuia să intrăm în emisiune”, a povestit Liviu Bacana. În maşină, Tase era calm. Nu părea să ma aibă ceva. Au vrut să îl ducă la McDonald*s să servească masa. Ei s-au gândit că era obosit şi flămând, dar Tase avea sandwici şi portocale. „Nu mi-e foame, am mâncat în tren”, a răspuns. „Ne-am oprit în faţa OTV-ului. Oprim. „Hai, jos!”. Tase a refuzat: „Nu, vreau să merg să dorm. Sunt obosit. Du-te tu! Salută-l pe Dan din partea mea”, a comentat Marius. Au venit băieţii (colegi de-ai lui de platou la numeroase emisiuni), l-au pupat şi l-au îndemnat să meargă la spital. Nu a vrut. Tase voia să meargă să doarmă”.

S-a stins la ora 2.35 noaptea, în stradă

În jurul orei 1 noaptea, trupa a plecat de la OTV spre apartamentul unui prieten comun din Piaţa „Alba Iulia”, aflat  la o distanţă de maxim 25-30 de minute. „Hai, gata, mai lăsaţi-mă că vreau să dorm. Sunt obosit. Nu mai trăncăniţi aşa”, a comentat Vulturul în maşină. „Tase a coborât singur din autoturism. A păşit printre nămeţi. Totuşi, Cristi l-a luat de braţ. Tase s-a sprijinit de Cristi. Înainte de a intra în bloc, Tase l-a apucat de umeri pe Cristi şi, deodată, i-au cedat genunchii. L-am aşezat jos, sprijinit de roata unei maşini. Imediat a fost anunţat SMURD, la 112”, şi-a amintit Bacana. „Între timp, el, bietul de el, cerea iertare. „Iertaţi-mă, pentru ce vă fac! Vă mulţumesc!”. În câteva minute, a ajuns o maşină SMURD. În timp ce medicii l-au aşezat pe targă şi l-au băgat în maşină Tase a început să horcăie. „E infarct!”, comentau medicii. Au început resuscitarea. I-au făcut electroşocuri. Băieţii au rămas afară. „Pierdem puls, nu mai are puls. I s-a oprit inima”, comentau medicii. A mai ajuns o maşini SMURD, dar degeaba. Vulturul Brâncovenesc s-a stins. O oră au încercat să îl resusciteze, iar pe la ora 2.35 l-au declarat mort”, a povestit Bacana. În urma autopsiei, medicii au stabilit că Marius Tudose a murit din mai multe cauze: infarct miocardic acut, insuficienţă cardio-respiratorie acută, ateroscleroză şi ateromatoza coronariană avansată, etc. Vulturul Brâncovenesc a fost îngropat vineri, 24 februarie, în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei Timişoara, după ce, fapt unic în Timişoara, maşina mortuară a fost lăsată preţ de 15-30 de minute în Piaţa Victoriei din Timişoara (în faţa intrării centrale de sub Balconul Operei). Marius Tudose avea 57 de ani şi era unul dintre liderii protestatarilor din Piaţa Victoriei, membru în Comitetul de Iniţiativă al Liderilor Revoluţiei din Timişoara 1989, alături de Liviu Bacana, Emil Vlădesean, Dinu Buhăianu, Cătalin Galoş, Gheorghe Lungu, Costel Bursuc, Maria Trăistaru, Nicolae Dionisie Birieş şi Dan Curiban, comitet care a declanşat aceste proteste acum 110 zile. Dumnezeu să-l odihnească!

 

Comentarii

comentarii