Acasă Actualitate Cum se alocă banii pe noul POR Vest? Timișoara ia cei mai...

Cum se alocă banii pe noul POR Vest? Timișoara ia cei mai mulți bani

DISTRIBUIȚI

Timișoara va fi unitatea administrativ teritorială care va primi cei mai mulți bani din Programul Operațional Vest 2021-2027. vorbim despre 95 de milioane de euro, adică 35% din totalul fondurilor alocate în regiune pentru municipii.

Conform deciziei luate de șefii consiliilor județene în ședința Consiliului de Coordonare Regională, cele mai mari sume vor putea fi accesate de reședințele de județ. Cel mai mare oraș din regiune, municipiul Timișoara va putea accesa peste 91 de milioane de euro. Aradul are alocate peste 65 de milioane, Reșița – 56 de milioane, iar Deva – 47 de milioane de euro.

Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, iar Lugojul, cel de-al doilea oraș timișean, apare pe listă. Hunedoara primește 21 milioane de euro, Lugoj și Petroșani – 15 milioane de euro, Caransebeș – 13 milioane, Vulcan și Lupeni – 12 milioane, Orăștie – 11 milioane, Brad – aproape 10 milioane de euro.

Tot în acest scop, orașele din regiune au alocate 124 de milioane de euro.

Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energentică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educație, revitalizare și regenerare urbană.

Tot la ședința CDR a fost aprobată și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare.

„Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Comentarii

comentarii