Acasă Actualitate Cum vor fi salvate şcolile din Timiş de la degradare şi mizerie,...

Cum vor fi salvate şcolile din Timiş de la degradare şi mizerie, de către rotarieni?

DISTRIBUIȚI

FOTO

Clădiri degradate, mizerie, ruine, gropi aflate în fundul curţii cu rol de WC, fără apă şi fără canalizare, înconjurate de ziduri dărăpănate, cu mirosuri pestilenţiale insuportabile şi microbi periculoşi pentru sănătatea elevilor – este imaginea dezolantă în care se află, de peste 20 de ani, 40 de şcoli şi grădiniţie din Timiş.

Nu primesc avizul de funcţionare

Din acest motiv, an de an, acestea nu primesc avizul de funcţionare. Totuşi, în lipsă de altceva, elevii şi profesorii continuă să le frecventeze, supunându-se pericolelor, în ceea ce priveşte sănătatea, uneori cu riscul vieţii, cum s-a întâmplat într-o localitate din ţară, când două eleve au picat în WC, iar una a murit înecată.

Reprezentanţii Clubului Rotary Cetate Timişoara susţin că, în secolul XXI, n-ar trebui să fie diferenţe prea mari între o şcoală de la oraş şi una dintr-o comună mai îndepărtată. În realitate, nu e aşa. „Închipuiţi-vă o curte din care răzbat chiote de şcolari ieşiţi în recreaţie. Zeci de copii care dau buzna din clasele cu pereţi proaspăt zugrăviţi, dornici să se bucure de pauză. Până aici totul pare idilic. În fundul curţii, însă, peisajul se preschimbă într-unul dezolant: două construcţii improvizate din lemn putrezit, cu uşi strâmbe, găurite, care nu se-nchid, cu podele nesigure, mâncate de carii. Chiar de la distanţă aerul e aproape de nerespirat. În apropiere, o pompă ruginită şi un lighean care ţine loc de chiuvetă. Închipuiţi-vă că cei mici se folosesc de toate acestea în fiecare zi, de ani şi ani. Şcoala nu are autorizaţie sanitară. Profesorii nici nu-şi amintesc să fi avut vreodată. Aceasta este realitatea. Pentru cei care învaţă aici, apa curentă e un lux, iar baia cu gresie şi faianţă un rafinament”, este motivaţia ratarienilor la unul dintre cele mai importante proiecte lansate, marţi, 10 iulie, intitulat „10 şcoli de nota 10!”, prin care vor să aducă aceste unităţi şcolare la un nivel civilizat.

Enel şi Porsche dau o mână de ajutor

De 10 ani, Clubul Rotary Cetate Timişoara a demonstrat consecvenţă şi seriozitate în realizarea unor proiecte cu puternic impact social în comunitate. Constant în misiunea sa, pentru noul an rotarian, Rotary Cetate Timişoara vine cu un nou start, dedicat şcolilor din judeţul Timiş  – proiectul „Zece şcoli de nota 10”.

Horaţiu Rada, preşedintele Rotary Cetate Timişoara, a precizat că, în secolul XXI, deşi pare greu de crezut, în Timiş sunt încă şcoli în care elevii nu au cele mai elementare condiţii igienico-sanitare. „Noi, cei din Clubul Rotary Cetate Timişoara, înţelegem că trebuie să ne implicăm, să schimbăm lucrurile. Vrem să punem umărul şi să le urnim, să aducem, pentru început, în 10 şcoli din Timiş… normalitatea”, a spus Rada.

Vor fi făcute foraje de apă, şcolile vor fi reamenajate şi vor fi înfiinţate grupuri sanitare cu apă curentă şi canalizare. Pentru ca proiectul să aibă succes, partenerii rotarienilor sunt Enel, Porsche şi Comisia Naţională România pentru UNESCO. În total vor fi investiţi 100.000 de euro. 

O parte din şcolile în ruină

Şcolile care vor fi făcute „de nota 10” sunt: Şcoala cu clasele I-IV – Butin, comuna Gătaia; Şcoala cu clasele I-IV – Percosova, comuna Gătaia; Şcoala cu clasele I-IV – Şemlacu Mare, comuna Gătaia Şcoala cu clasele I-IV – Şemlacu Mic, comuna Gătaia; Grădiniţa cu program normal – Sculia, comuna Gătaia; Grădiniţa cu program normal – Butin, comuna Gătaia; Grădiniţa cu program normal – Percosova, comuna Gătaia; Şcoala cu clasele I-IV – Cliciova, comuna Bethausen; Şcoala cu clasele I-IV – Leucuşeşti, comuna Bethausen; Şcoala cu clasele I-IV – Gladna Română, comuna Fîrdea; Grădiniţa cu program normal – Gladna Română, comuna Fîrdea; Grădiniţa cu program normal – Sălbăgel, comuna Bethausen; Şcoala cu clasele I-IV – Ohaba Lungă, comuna Ohaba Lungă.

Comentarii

comentarii