Acasă Cultura Curcubeul Multiculturalității în zona Timiș – Torontal – Bârzava

Curcubeul Multiculturalității în zona Timiș – Torontal – Bârzava

DISTRIBUIȚI

Curcubeul Multiculturalității în zona Timiș – Torontal – Bârzava a fost lansat, miercuri, 31 ianuarie, la Deta, în scopul promovării caracterului multietnic, de conviețuire și toleranță, păstrarea datinilor, obiceiurilor, tradițiilor și a culturii pentru o parte dintre minoritățile existente pe raza orașului Deta și a microregiunii Timiș – Torontal – Bârzava.

Cu acest prilej a fost organizat simpozionul ,,Conviețuire, toleranță, diversitate, multiculturalitate”, susținut de etnograful Andrei Milin.

De asemenea, de-a lungul anului, se vor mai desfășura seminarul folcloric ,,Uniți prin multiculturalitate”, dar și Festivalul Etniilor care va cuprinde atelierul de creație a unor produse meșteșugărești, intitulat ,,Păstrătorii tradiției multiculturale”, târgul de produse tradiționale și meșteșuguri multietnice din microregiunea Timiș – Torontal – Bârzava, o expoziție de costume populare aparținând etniilor română, sârbă, maghiară, germană, bulgară, și spectacolul extrordinar denumit ,,Curcubeul multiculturalității”.

Activitățile vor cuprinde și lansarea broșurii ,,Multiculturalitate și diversitate în microregiunea Timiș – Torontal Bârzava” .

Mesajul este următorul:

”Tradițiile sunt un element esențial al culturii noastre. Ele ne ajută să formăm structura și fundația societății, ne reamintesc că suntem parte a unei istorii care ne definește trecutul, ne transformă în oamenii care suntem astăzi și în cei care vom deveni mâine.

Odată ce ignorăm semnificațiile bogate ale tradițiilor noastre, practic distrugem, încet dar sigur, însăși fundația identității noastre naționale. De aceea ele trebuie păstrate și valorificate astfel încât  să nu piară în negura timpului.

De ce tradiții și multiculturalitate?

O comunitate etnică se deosebeşte de alta prin tradiţiile sale care-i caracterizează modul de a trăi şi gândi. Acestea reprezintă emblema şi mândria sa. Chiar dacă evoluţia societăţii influenţează aceste tradiţii, le schimbă, ele rămân în mentalul colectiv al neamului ca marcă de valoare, de recunoaştere, de identificare.

Multe naţiuni dezvoltate regretă pierderea tradiţiilor anihilate de civilizaţie şi încearcă revigorarea lor. Aici la noi însă ele sunt vii încă le simțim, încă le trăim  datorită etniile care le valorifica zi de zi, al noi zilnic răsare curcubeul.

Tradiţiile reprezintă moştenirea noastră de suflet, pe care, noi cei de astăzi, avem datoria de a le duce mai departe.

Banatul a fost mai bogat că nimeni altul în tradiții pentru că el a reușit ca din diversele tradiții ale etnicilor care conviețuiesc pe plaiul sau să realizeze multiculturalitate.

De aceea credem în acest proiect și dorim mai mult decât atât să promovăm ceea ce copiii noștri împreună cu coordonatorii lor încearcă să facă.

Noi dorim să amintim că au fost bunici, străbunici care s-au jertfit, care au muncit zilnic pentru a lasă ceva frumos în urmă. Și în cinstea și memorial lor nu le dăm uitării, ci le păstrăm ca pe cele mai luminate amintiri și le propovăduim pentru a nu pieri niciodată”, a fost mesajul organizatorilor.

 

Comentarii

comentarii