Acasă Economic Dan Bedros: ”Dorim să ajutăm și firmele mici, IMM-urile, să le găsim...

Dan Bedros: ”Dorim să ajutăm și firmele mici, IMM-urile, să le găsim contacte, să le ajutăm să se instaleze într-un mediu nou”

DISTRIBUIȚI

Timișoara va avea un Centru de Afaceri Franco-Român 

Dan Bedros, Consul Onorific al Franței la Timișoara, președinte al Centrului de Afaceri Franco-Român la Timișoara, împreună cu Dorin Miron, vice-președinte al Centrului de Afaceri Franco-Român la Timișoara, vor inaugura marți, 19 iulie, Centrul de Afaceri Franco-Român din Timișoara.

În anticiparea evenimentului, Dan Bedros a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări referitpare la comunitatea de afaceri franceză din vestul României și la activitatea Centrului de Afaceri Franco-Român.

 Care este scopul creării Centrului de Afaceri Franco-Român?

Scopul creerii Centrului de Afaceri Franco-Român este de a uni comunitatea lumii de afaceri franceze, într-o structură organizatorică, care poate să le reprezinte interesele. De asemenea, Clubul asigură legatură cu autoritățile locale, oferind cadrul propice pentru ca firmele să se poata cunoaște și să poată stabili legături de colaborare. Dorim să ajutăm și firmele mici, IMM-urile, să le găsim contacte, să le ajutăm să se instaleze într-un mediu nou. La cerere, vom organiza întâlniri cu personalitățile orașului o dată pe lună, respectiv în ultima zi de joi din fiecare lună, la restaurant Yacht Club Timișoara.

Care sunt principalele activități pe care le va organiza Centrul de Afaceri?

Întâlnirile vor dura 2 ore, după următorul program: 30 de minute de prezentări și 1oră și 30 de minite de discuții libere. Vom asigura cadrul în care firmele să-și poata prezenta domeniul lor de activitate, reprezentanții băncilor să-și poată prezenta noile produse bancare, iar autoritățile să poată prezenta planurile lor de dezvoltare. De asemeni, vom asigura o dezbatere asupra intențiilor autorităților privind dezvoltarea orașului și a regiunii.

Câte firme cu capital francez activează în vestul țării și care este valoarea investițiilor franceze? 

După ultimul studiu, realizat în 2009, în regiunea Vest erau înregistrate 356 de companii cu participare franceză în capital. Aceasta înseamnă peste 10% din totalul investițiilor franceze din România. Dintre acestea, aproape 40% se găsesc în județul Timiș. Principalele sectoare în care s-au facut investiții sunt telecomunicații, plasturgie și metalurgie. Cifra de afaceri a companiilor franceze din județul Timis se ridica în 2009 la peste 250 milioane de euro. O altă zonă care a atras investitori francezi în regiunea de Vest este județul Hunedoara. La Deva, la Mintia, la Hunedoara s-au instalat în special companii din industria metalurgică și producători de componente auto. Pentru a vă da un exemplu, peste 30 de companii cu capital francez sunt înregistrate la Deva, alte 10 la Hunedoara. Aradul a atras în special investiții în industria textilă și plasturgie. După datele Registrului Comerțului, în jur de 50 de companii sunt active în judetul Arad. 

Cum veți colabora cu alte cluburi ale oamenilor de afaceri, respectiv cel german și cel austriac?

Dorim să extindem activitatea Clubului Francez, cu acordul celorlalte Cluburi, prin creerea unui Club de Afaceri European, în care vor putea intra Cluburile: German, Italian și Austriac. Dar acesta va fi un Club deschis și celorlalte țări europene, care au Cluburi organizate la Timișoara. Sigur că acest Club este deschis și oamenilor de afaceri locali, care doresc să participe la aceste întâlniri. Este un loc agreabil, în care oamenii de afaceri din Timișoara se pot cunoaște, pentru a putea apoi colabora. 

Cum comentați afirmațiile Ambasadorului Franței la București referitoare la corupția din România?

Afirmatia Ambasadorului Franței la București a fost lansată după o declarație similară a Ambasadorului SUA. Cred că, la nivelul lor, Domniile lor sunt informați de către conducerile firmelor multinaționale.

Sunteți cel care a adus la Timișoara compania Alcatel. Cum este văzută în prezent Timișoara de către investitorii francezi?

Sigur că Alcatel, care a apărut în Timișoara în anul 1991, a reprezentat prima mare firmă franceză care a hotărât să investească în Timișoara. Succesul Alcatel a fost un model și a reprezentat o stimulare pentru celelalte firme. Chiar și azi, Timișoara este un punct interesant pentru investiții în domeniul IT, cât și în domeniul industriei auto.

Comentarii

comentarii