Acasă Actualitate De ce avem cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană?

De ce avem cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană?

DISTRIBUIȚI

Anual, în Clinicile de Ginecologie “Bega” şi “Odobescu” din Timişoara se nasc peste 6.000 de bebeluşi. Mămicile sunt din toată Regiunea Vest – Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. Gradul de mortalitate este de şase la mie. La nivel naţional, gradul de mortalitate este de 9,8 morţi la mia de nou născuţi. “În ţara noastră e cea mai mare mortalitate perinatală şi infantilă din Uniunea Europeană”, a declarat dr. Olimpia Oprea, din cadrul Maternităţii Odobescu.

Să protejăm copilăria!

Fiindcă situaţia devine extrem de gravă, Societatea Română de Pediatrie (SRP), cu sprijinul GlaxoSmithKline, lansează campania naţională de informare şi educare «Să protejăm împreună copilăria!». Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: ţara noastră are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în 5 ani, numărul cazurilor de îmbolnăvire cauzate de bolile infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani, iar părinţii consideră în continuare că au puţine surse de informare corecte despre protecţia copiilor. Dr. Olimpia Oprea a precizat că situaţia economico-financiară precară a populaţiei şi faptul că femeile gravide nu fac controale medicale periodice sunt două dintre cauzele care determină creşterea numărului nou-născuţilor morţi. În primul rând, e nevoie de o informare şi educare a femeilor însărcinate, pentru a le convinge de necesitatea de a merge la medic şi a face controale medicale.
“Ştiu că mă iubeşti!”
Sub sloganul „Ştiu că mă iubeşti. Află cum poţi să mă îngrijeşti şi mai bine!”, campania va aborda, de-a lungul unui an de zile, aspecte esenţiale legate de protecţia bebeluşului, în special în primul an de viaţă, considerată a fi perioada critică pentru dezvoltarea copilului. Astfel, acţiunile de informare a părinţilor se vor concentra pe nutriţie-alimentaţie sănătoasă, siguranţa copilului şi imunizare. Acestea sunt considerate pilonii esenţiali în îngrijirea şi protecţia copilului.  De asemenea, campania îşi propune să aducă împreună cele mai importante categorii  care pot acţiona pentru o mai bună protejare a copiiilor: părinţi, medici de familie şi pediatri, asistente medicale şi chiar moaşe, într-o iniţiativă care se înscrie în efortul de îmbunătăţire a stării generale de sănătate a populaţiei, ce face parte din obiectivele SRP. „Sănătatea copilului este  un indicator-cheie pentru sănătatea unei societăţi, iar în prezent, acest subiect în România se află din nou pe agenda publică, din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă, în comparaţie cu alte ţări”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele SRP. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1.000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.  Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%).  Îmbunătăţirea alimentaţiei, prevenirea şi tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea, creşterea accesului la informaţie  sunt factori care pot duce la scăderea ratei mortalităţii infantile.

Comentarii

comentarii