Acasă Actualitate De ce avem poluare mare cu praf în Timişoara? APM Timiş confirmă:...

De ce avem poluare mare cu praf în Timişoara? APM Timiş confirmă: 16 depăşiri ale valorii limitei zilnice

DISTRIBUIȚI

poluat praf masinaÎn Timişoara avem poluare mare cu praf (pulberi în suspensie PM10), iar cauza principală o reprezintă nerespectarea regulilor în cadrul zecilor de şantiere din oraş.
De fapt, nu se respect nicio regulă. A văzut cineva ca roţile să fie spălate atunci când maşinile ies pe stradă, sau molozul să fie udat cu furtunul? Conform ultimului raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, în luna ianuarie 2016, în Timişoara, s-au înregistrat 16 depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate  pentru determinările gravimetrice: la staţia  TM  1 – 5 depăşiri (s-a înregistrat a 5-a  valoare), la staţia TM 5 – 9 depăşiri (s-a  înregistrat  a  9-a  valoare), iar la staţia TM 6 – 2 depăşiri (s-a înregistrat a 2-a valoare).
Aici merită făcută o observaţie. Aceste depăşiri s-au înregistrat în sezonul rece când şantierele în cea mai mare parte sunt închise. Aşadar, de unde a provenit poluarea mare cu praf? Iată celelalte surse!
Traficul rutier, infrastructura de transport necorespunzătoare, gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, starea tehnică şi de întreţinere necorespunzătoare a autovehiculelor, pârloagele dintre blocuri, dar şi emisiile centralelor termice pe bază de combustibil gazos, lucrările agricole şi lipsa perdelelor verzi – acestea sunt cauzele poluării cu praf în Timişoara, conform specialiştilor din primărie. O altă resursă inepuizabilă de praf o reprezintă parcările neamenajate. Roţile maşinilor se încarcă masiv cu noroi care este angrenat pe carosabil. Traficul rutier îl tranformă în praf, care pătrund în plămânii noştri şi, cel mai bun exemplu, se depune pe caroseria autoturismelor (foto).
 Specialiştii de la Universitatea Politehnica Timişoara propun măsuri eficiente pentru a scăpa de poluare: fluidizarea traficului, reducerea timpilor de staţionare cu motorul ambalat sau la relanti, crearea unor parcări verzi, dar şi extinderea spaţiilor verzi tip perdea. Există arbuşti speciali, tufişuri, care reţin particulele. Trebuie să funcţioneze unda verde, izolarea spaţiilor de construcţii, iar poluatorii mici trebuie monitorizaţi.

Comentarii

comentarii