Acasă Actualitate De ce clădirile istorice degradate reprezintă o sursă puternică de poluare cu...

De ce clădirile istorice degradate reprezintă o sursă puternică de poluare cu praf în Timişoara?

DISTRIBUIȚI

poluarea cu moloz de la cladirile istorice degradate  Fotografie2873Clădirile istorice super-degradate reprezintă două pericole majore, în acest moment în Timişoara: 1. Risc de accidente, chiar mortale, fiindcă bucăţile de moloz cad în capul oamenilor. 2. Surse puternice de poluare cu praf  – molozul este angrenat de ploi de pe ziduri şi de pe trotuar (foto) până pe carosabil, iar roţile  maşinilor îl transformă în praf.
De fapt, poluarea cu praf – pulberi în suspensie (celebrele PM10) –pe lângă cea cu deşeuri, reprezintă o altă problemă fără nicio şansă de a fi rezolvată în Timişoara. De fapt, în ultimii ani aceasta s-a accentuat, din cauza sutelor de şantiere publice existente pe străzile din oraş, fără să mai punem la socoteală alte mii (construcţiile de case private) împrăştiate în toată urbea.
Conform ultimului raport al Agenţiei de Protecţia Mediului Timiş, din luna iunie 2016, s-au înregistrat depășiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice. La staţia TM5 -1 s-a înregistrat a 12-a valoare. De asemenea, în luna iunie, s-au prelevat 7 probe de pulberi sedimentabile în municipiul Timișoara şi s-au înregistrat 7 depășiri ale concentrației maxime admisibile, în conformitate cu prevederile STAS 12574-87, valoarea maximă de 49,74 g/m2 /lună înregistrându-se în Timișoara pe Str. Stan Vidrighin.
Pe de altă parte, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal continuă în această perioadă reverificările la imobilele istorice de pe raza municipiului Timișoara ai căror proprietari au fost notificați să întrețină clădirile deținute, constatând în continuare că în unele cazuri nu s-a făcut niciun demers de obținere a documentațiilor necesare demarării procedurilor de remediere a stării de degradare. Astfel, altor cinci asociații de proprietari de imobile din zona Cetate și din zona Traian le-au fost întocmite procese verbale de constatare a contravențiilor. „Reamintim că termenul pentru demararea procedurilor de obținere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire a expirat la începutul lunii iulie. De la expirarea termenului un număr de 15 asociații au fost reverificate fiind întocmite procese verbale de constatare a contravenției deoarece nu au efectuat niciun demers de intrare în legalitate”, a informat Poliţia Locală Timişoara. Conform Legii 422/2001, sancțiunile sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 lei. Acțiunile pe această linie continuă.

Comentarii

comentarii