Acasă Eveniment De ce nu scade poluarea cu praf în Timişoara?

De ce nu scade poluarea cu praf în Timişoara?

DISTRIBUIȚI

În zona Calea Şagului, la intersecţia străzilor Transilvania şi Budai Deleanu, o mare companie multinaţională construieşte un hipermarket şi poluează masiv cu praf şi zgomot întreaga zonă, de mai multe luni. Nesimţirea celor care coodonează şantierul este debordantă. Normele prevăd că, pentru a fi evitată poluarea cu praf, trebuie stropit cu furtunul, dar aşa ceva nu se întâmplă. În această perioadă se concasează molozul, iar vineri, 5 august, la ora 13, un nor imens de praf plutea deasupra blocurilor de pe strada Transilvania.

39 depăşiri în luna mai

Autorităţile din Timişoara, în frunte cu Primăria Timişoara şi Prefectura Timiş, fac eforturi disperate pentru ca să reducă poluarea cu praf şi a evita amenda de la Uniunea Europeană,  dar acest şantier de construcţii continuă să polueze masiv. Se pare că tot aceste autorităţi nu iau nicio măsură. Conform cifrelor,  poluarea cu pulberi în suspensie (PM10) nu scade în Timişoara, iar termenul limită dat de către Comisia Europeană în ceea ce priveşte declanşarea procedurii de infringement este sfârşitul verii. Raportul Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara arată că, dacă în luna martie, la staţia TM-1 Calea Şagului, s-au înregistrat 29 de depăşiri, în luna mai au fost 39. Cu siguranţă că şi acest şantier şi-a adus contribuţia la poluarea cu pulberi. Comisia Europeană a transmis recent României un aviz motivat suplimentar privind depăşirea valorilor limită pentru pulberile în suspensie – PM10,  ca urmare a raportării datelor de calitate a aerului la nivel naţional. Timişoara şi Bucureşti, alături de alte trei oraşe, sunt cele mai poluate.

Programul

ARPM Timişoara a iniţiat, la începutul anului 2010, elaborarea Programului Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului pentru Aglomerarea Timişoara, comunele Remetea Mare şi Şag din judeţul Timiş, program ce a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Timiş nr. 55/31.05.2010.
Punerea în aplicare a programului revine instituţiilor care au atribuţii şi responsabilităţi în gestionarea calităţii aerului.
Măsurile cuprinse în acest program se referă la: fluidizarea traficului, încurajarea transportului în comun, mărirea suprafeţei spaţiului verde, utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, măsuri care vizează emisiile produse de autovehicule, îmbunătăţirea activităţii de salubrizare a oraşului, controlul conformării cu prevederile documentelor urbanistice şi, nu în ultimul rând, utilizarea energiilor neconvenţionale. Prin măsurile cuprinse în program se urmăreşte reducerea nivelului pulberilor în suspensie PM10 din atmosferă şi respectarea condiţiilor de calitate a aerului, având în vedere angajamentele asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. “ Trebuie să informăm Comisia Europeană şi să reducem această poluare”, este mesajul ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

 

Comentarii

comentarii