Acasă Actualitate De ce se contrazic contoarele Aquatim sau cum se „fură” apa potabilă...

De ce se contrazic contoarele Aquatim sau cum se „fură” apa potabilă în blocurile din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

31 ianuarie apometre

Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale asociaţiilor de blocatari din Timişoara o reprezintă „furtul” de apă potabilă. După cum s-au plâns unii administratori, adesea, există diferenţe lunare de până la 60 de metri cubi de apă numai pe o scară de bloc. Ce spun specialiştii Aquatim?

Una dintre cauze, care este şi cea mai importantă, ţine de clasa de exactitate a apometrelor. Apometrele de branşament au clasa de exactitate C, de precizie înaltă, iar apometrele de apartament sunt, de regulă, de clasă A sau B, mai accesibile ca preţ, dar de exactitate mai mică. Contorul de clasă A este conceput şi garantat de către constructor pentru a „porni” înregistrarea corectă de la 60 de litri pe oră, cel de clasă B de la 30 de litri pe oră, iar cel de clasă C de 15 litri pe oră. Rezultă că orice consum dintr-un apartament care este mai mic de 30 de litri pe oră sau 60 de litri pe oră nu este înregistrat corect de contorul interior, dar este înregistrat corect de contorul de branşament.

În cazul în care toate contoarele din apartamentele unei asociaţii de locatari sunt de aceeaşi clasă cu a contorului general, diferenţele pot să apară din simultaneitatea mai multor pierderi mici, neînregistrate de contoarele din apartamente, dar înregistrate de contorul general.

Exemplu: Cazul în care în apartamente există acelaşi tip de contoare de clasă C similare contorului general al Aquatim (clasă C, debit de pornire de 15 litri pe oră). Dacă din cele 20 de apartamente dintr-o scară (cu cel puţin 40 de apometre) cel puţin două au pierderi mici de 8 litri pe oră, apometrele din apartamente nu vor înregistra acest consum (8 litri pe oră este mai mic de 15 litri pe oră – debitul minim de pornire al contorului din apartament), dar contorul general va înregistra 2 x 8 litri pe oră = 16 litri pe oră.

Conform Aquatim, mai sunt şi alte cauze. Dintre acestea amintim: Montarea incorectă faţă de prescripţiile tehnice a apometrelor de apartament, pierderile din reţeaua interioară a blocului, citirea în diferite momente a apometrului de branşament faţă de apometrele individuale, consumuri necontorizate sau abuzive ale unor locatari.

Comentarii

comentarii