Acasă Actualitate De Paște, la Timișoara e sărbătorită trupa Phoenix. Primarul Nicolae Robu face...

De Paște, la Timișoara e sărbătorită trupa Phoenix. Primarul Nicolae Robu face și alte promisiuni pentru cultură

DISTRIBUIȚI

În conferința sa din 4 februarie, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat alte câteva proiecte prin care se dorește sprijinirea culturii timișorene. Unul dintre acestea va avea loc cu ocazia zilei de naștere a lui Nicu Covaci, 19 aprilie, care va fi declarată „Ziua Phoenix”, la Timișoara urmând să aibă loc în fiecare an spectacole dedicate artistului și trupei sale. Anul acesta, în aceeași dată, se va sărbători Paștele ortodox. Mai multe detalii legate de program și buget nu se știu încă.

„Pe 19 aprilie vor avea loc primul spectacol Phoenix și alte evenimente în jurul ideii și fenomenului Phoenix, fenomen de impact extraordinar pentru Timișoara și România”, a anunțat primarul. Ideea se pare că i-a venit după întâlnirea din acest week-end cu Nicu Covaci, la București, unde edilul și-a amintit de marea admirație pe care i-o poartă liderului trupei Phoenix. „Trebuie să îl omagiem așa cum merită, de ziua lui!”, a mai menționat Robu.

Tot pentru cultură, primarul dorește să-i înmâneze titlul de cetățean de onoare dirijorului Cristian Măcelaru, recent câștigător al unui premiu Grammy. Atât pentru această propunere, cât și pentru cea legată de Phoenix, proiectele sunt pregătite de a fi trimise în Consiliul Local, „după cum este normal”, a spus edilul.

Un alt proiect cu care s-a lăudat primarul este cel legat de aprobarea studiului de fezabilitate pentru centrul cultural din cartierul Kuncz, pe strada Satu Mare 1A, finanțat prin POR 2014-2020, Axa 9 Sprijinirea Regenerării Economice şi Sociale a Comunităţilor Defavorizate din Mediul Urban- Revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate

„Iată: o primă intervenție pentru ridicarea comunității orașului care trăiește în acest cartier.[…] Aici, se vor asigura activități de îngrijire, recreere și socializare”, a spus Robu despre clădirea care va fi ridicată în regim parter + două etaje, proiectul având valoarea totală de 7.021.544,12 lei.

Conform unui comunicat al Primăriei Municipiului Timișoara, „scopul este combaterea marginalizării sociale a acestei populaţii prin promovarea unei abordări de tip integrat, prin realizarea unei investiţii în imbunătăţirea mediului fizic precum şi investiţii pentru dezvoltarea funcţiilor sociale şi comunitare (centru multifuncţional cu activităţi socio-educative, recreative şi culturale)”.

Grupul ţintă vizat de proiect este de 100 de persoane din comunitatea urbană marginalizată. Odată cu realizarea obiectivului, se dorește și: „creşterea sentimentului de apartenenţă la comunitate; dezvoltarea de acţiuni de informare la nivelul comunităţii în ceea ce priveşte serviciile oferite şi beneficiile acestora pentru persoanele marginalizate şi familiile acestora;  asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere – socializare, abilitare-reabilitare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă pentru copii”.

Clădirea va beneficia de spaţii de odihnă, recreere şi relaxare prin: amenajarea  unor săli pentru cursuri artistice, sală de sport, activităţi de asistenţă la efectuarea temelor – after school și sală de mese. Programul este dedicat copiilor de vârstă şcolară, 7-12 ani, iar sala de mese va fi deservită de un serviciu de catering şi va fi prevăzută cu spații de depozitare. Grupurile sanitare pentru personal vor fi la etajul I. Tot aici se vor spăla feţe de masă, perdele, huse de scaune, etc.

Comentarii

comentarii