Acasă Actualitate Degringolada administrație Robu. Salarii neplătite de 6 luni la Centrul Județean de...

Degringolada administrație Robu. Salarii neplătite de 6 luni la Centrul Județean de Excelenţă Timiş

1404
DISTRIBUIȚI

Anul şcolar s-a încheiat la Centrul Județean de Excelenţă Timiş cu festivitatea de premiere a elevilor olimpici. Ceremonia a fost tristă, deşi rezultatele elevilor au fost peste aşteptări şi munca profesorilor nu a cunoscut nici un moment de delăsare.

”Tristeţea pe care o putăm cu toţii în suflet (mă refer la profesori), este nepăsarea autorităţilor locale faţă de activitatea noastră. Toţi cei 70 de angajaţi ai centrului nu şi-au primit salariile din decembrie 2017. Tot personalul a fost angajat prin concurs pe post, cu contract de munca, (directorul are contract de management semnat cu primarul), profesorii au trecut printr-un proces de selecţie pentru a putea preda la CJEXTM. Centrul are datorii uriaşe către bugetele asigurărilor sociale şi finanţele publice. Telefonul a fost suspendat de câteva ori, apoi plătit cu bani aduşi de-acasă. Programul informatic pentru calculul salariilor a fost achiziționat în luna ianuarie 2018 şi este neachitat până în prezent, de luna viitoare ni se suspendă accesul la acesta. Toată situaţia se datorează neglijenţei unor funcţionari publici din cadrul Primăriei Timișoara. În bugetul local, CJEXTM apare ca titlu, i s-au atribuit  bani la capitolul investiţii, (exact cum a fost cerut în proiectul de buget, depus de contabilă în luna decembrie), dar la capitolul salarii,  a fost bugetat cu 0 (zero). Cineva a “uitat” să atribuie o suma CJEXTM-ului din bugetul PMT. În continuare “cineva” a uitat de mai bine de jumate de an să reglementeze situaţia. Ce ne doare cel mai mult este că neplata datoriilor la Casa de Sănătate timp de 6 luni, are ca şi consecinţă scoaterea din sistem. La ultima întrevedere cu domnul primar am primit toate asigurările că problemele se vor rezolva şi  Timişoara are nevoie de un Centru de Excelenţă. Speranţele profesorilor se leagă de următoarea rectificare bugetară, desi nimeni nu ne-a dat vreo asigurare (în scris) în acest sens”, ne-a declarat prof. Gizela Agneta Fuioagă, directorul Centrul Județean de Excelenţă Timiş.

Directoarea încercă din luna aprilie, prin cereri lunare, să obțină o audiență la primarul Nicolae Robu. Fără nici un rezultat. Primarul care spune că nu are timp decât pentru proiectele mari, de viziune, nu-i bagă în seamă pe profesorii care se ocupă de elevii olimpici din Timiș. Viceprimarul Dan Diaconu, s-a arătat mirat, în luna februarie, de faptul că CJEXTM nu are buget alocat. Și mirat a rămas de atunci. Angajații centrului, majoritatea dintre ei profesori, nu au ieșit în stradă, ca și angajații RATT / STPT, să-și ceară salariile. Nu pot nici să amenințe cu blocarea transportului public. Ei muncesc în continuare, deși nu au fost plătiți de anul trecut, formând viitoarea generație de elită a țării. Și speră că elevii olimpici vor rămâne în România și poate vor reuși să schimbe haosul din politică și administrație.

 

Comentarii

comentarii