De Ziua Internaționale a Femeii, mișcarea sindicală își exprimă recunoștința față de femeile activiste și liderii care se opun ferm atacurilor asupra păcii și democrației la nivel global.
Această sărbătoare nu trebuie să fie doar un moment de festivități, ci și un moment de contemplare asupra luptei femeilor pentru emancipare, demnitate, egalitate de gen și drepturi egale la educație, carieră și viață.
Anul acesta, pe 8 martie, marcăm ratificarea Convenției nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii pentru eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii, un proces în care CNS Cartel ALFA a fost implicată activ în ultimii doi ani. Recent, Parlamentul României a votat acest proiect de lege, urmând acum un proces de modificare a legislației relevante pentru a fi pusă în acord cu prevederile convenției.
Hărțuirea și discriminarea la locul de muncă persistă în România, fiind adesea ignorate sau chiar acceptate ca fiind normale. Normalizarea acestui comportament are consecințe grave asupra sănătății lucrătorilor, inducând traume și anxietate, și afectând încrederea în colegi și mediul de lucru.
Locul de muncă ar trebui să fie un spațiu sigur și incluziv, în care fiecare individ să poată prospera fără frica de hărțuire sau discriminare. Chiar și în sectoarele considerate dificile, violența și hărțuirea nu au loc, iar cercetările în domeniul pedagogiei arată că o abordare empatică este mai eficientă decât violența în procesul de învățare.
Ratificarea C190 reprezintă un pas semnificativ pentru România. Cu toate acestea, problemele legate de violența de gen, violența și hârțuirea sexuală și inegalitățile salariale rămân încă provocări majore, pe care un proces legislativ singur nu le poate rezolva peste noapte. Chiar și în țările cu o lungă tradiție democratică, lupta femeilor pentru justiție de gen și drepturile reproductive continuă să fie o realitate. În fața amenințărilor la adresa democrației și drepturilor lucrătorilor, inclusiv în contextul creșterii influenței politice a extremei drepte, rasismul, xenofobia și discriminarea împotriva femeilor și lucrătorilor migranți sunt în creștere.
”Este esențial să recunoaștem că egalitatea de gen și drepturile femeilor sunt fundamentale pentru o societate echitabilă și prosperă. Drepturile egale aduc beneficii întregii societăți, influențând economia, piața muncii, reprezentarea politică, sănătatea publică și bunăstarea socială.
Pacea și democrația nu pot fi atinse fără o participare și incluziune deplină a femeilor. Ca pol important al mișcării sindicale, trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a asigura că structurile, agendele și procesele noastre sunt incluzive și reflectă diversitatea societății, asigurând o reprezentare egală și echitabilă a femeilor în conducerea lor”, este mesajul Confederației Sindicale Cartel Alfa Timiș, vineri 8 martie 2024.