Acasă Actualitate Diagnosticul personalizat în cancer – stabilit la Onco Gen pentru pacienţii din...

Diagnosticul personalizat în cancer – stabilit la Onco Gen pentru pacienţii din Banatul istoric

1140
DISTRIBUIȚI

Diagnosticul personalizat în cancer este o noutate pentru tara noastra si va fi stabilit gratuit, din acest an, pentru toti pacientii din zona de vest a tarii si din Serbia, de medicii cercetatori care lucreaza în Centrul de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timisoara, în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de 12 milioane de euro câstigat de OncoGen cu parteneri din Serbia.

”În cadrul acestui proiect, biopsiile sau probele de sânge recoltate de la toti pacientii, din zona, vor fi trimise la OncoGen. Noi stabilim diagnosticul si în prezent pentru pacientii Spitalului Judetean Timisoara si pentru celelalte centre oncologice din oras care ne trimit probe”, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul OncoGen, vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale, prof. dr. Virgil Paunescu.

Potrivit acestuia, exista o categorie de pacienti care se preteaza la un astfel de diagnostic molecular, tratamentele standard, care se folosesc în oncologie, fiind eficiente, în general, la circa 70-80% dintre pacienti.

”Tumora acestor pacienti ar trebui sa ajunga la noi, unde facem secventializarea tumorii, aflam care sunt genele, între 1-20 de gene mutate, dam diagnosticul la nivel de gene si aparatul, pentru ca are acces la bazele de date, ne da, ca la antibiograma, lista cu cele mai bune citostatice, în ordinea în care au efect, lista cu medicamentele care nu au efect, dar si combinatiile de medicamente are au cel mai bun efect”, a explicat Virgil Paunescu.

Eficienta unui tratament bazat pe secventializare, cu medicamentele care se afla pe piata, creste cu pâna la 80%, fiind demonstrata de practica din strainatate, ceea ce reprezinta un câstig extraordinar pentru pacientul care primeste un diagnostic molecular cu indicatii personalizate, de unde oncologul alege si stabileste tratamentul.

Cercetatorul timisean spune ca astfel de investigatii sunt foarte scumpe, cea mai ieftina fiind evaluata la 3.000 de euro si, întrucât nu este decontata, ramâne inaccesibila majoritatii pacientilor, dar, la OncoGen, sunt gratuite.

”La OncoGen, pentru ca (…) acest tip de diagnostic este înca în cercetare, este gratuit. Pentru a mari eficienta aparatului în sine si a tehnologiei, din acesti bani transfrontalieri vrem sa dezvoltam un soft care sa interpreteze mai bine decât softurile la care avem noi acces, pentru a avea cele mai bune indicatii la sfârsitul diagnosticului. O astfel de secventializare, pe noi, acum, nu ne mai costa 3.000 de euro, ci circa 600 – 1.000 de euro, pe care nu-i plateste pacientul, ci din bugetul de cercetare. Noi trebuie sa luam probe de la pacient pentru cercetare, iar pacientul beneficiaza de diagnostic”, a detaliat dr. Virgil Paunescu.

Prin roiectului transfrontalier, 6 milioane de euro revin partii române, din care 3,5 milioane de euro OncoGen si 2,5 milioane de euro vor merge la Resita, unde se va pune realiza o sectie moderna de oncologie, în timp ce sârbii, carora le revine o suma egala, vor termina un spital de oncologie lânga Belgrad. (sursa: Agerpres)

 

Comentarii

comentarii