Acasă Actualitate Diferend între primarul Robu şi Ordinul Arhitecţilor Timiş, pe tema refacerii Pieţei...

Diferend între primarul Robu şi Ordinul Arhitecţilor Timiş, pe tema refacerii Pieţei Bălcescu

DISTRIBUIȚI

balcescu

• Arhitecţii: „Planurile de reamenajare nu au fost comunicate din timp”
• Robu: „Ordinul Arhitecţilor critică acum un proiect din 1998”

Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Timiş, a trimis o scrisoare deschisă primarului Nicolae Robu, pe tema refacerii Pieţei Bălcescu din Timişoara.

Într-un document datat 8.08.2013 şi trimis abia pe 13 august, arhitecţii îşi arată nemulţumirea faţă de lipsa transparenţei în luarea deciziilor cu privire la modificările aduse zonei şi orientarea investiţiei exclusiv asupra problemelor traficului auto.

Credem că se omite şansa de a reamenaja această piaţă istorică printr-o abordare integrată care să ţină seama de toţi actorii implicaţi în viaţa ei, de toate grupurile de utilizatori, de la trecător, la locuitor, la comerciant, la enoriaşi, la elevi, la oameni în vârstă şi persoane cu dizabilităţi. Planurile de reamenajare elaborate sub mandatul anterior nu au fost comunicate din timp, nu există un stand informativ asupra modificărilor, nu există nici un punct în care publicul să se poată informa măcar asupra deciziei deja luate”, scriu arhitecţii.

Aflat în concediu la momentul în care arhitecţii au trimis scrisoarea deschisă, Nicolae Robu le răspunde acestora după două zile.

Ordinul Arhitecţilor ar fi putut să ia legătura cu mine dacă avea nelămuriri. Oricând, domnul Gaivoronschi sau domnul Andreescu sau oricine altcineva putea să-mi dea un telefon şi puteam să aduc lămuriri. Este foarte interesant că Ordinul Arhitecţilor critică acum un proiect din 1998. Nu-mi amintesc ca de atunci şi până acum să-l mai fi criticat. Acum s-au trezit, în 2013, să-l critice. Dacă erau interesaţi de acel proiect, trebuia de la început să-l combată. Nu vi se pare ciudat? Proiectul a fost aprobat în consiliul local, a fost făcut public şi nu l-au atacat niciodată. Cum să-mi explic? Prin faptul că s-au gândit că şi aşa nu se întâmplă nimic cu proiectele din vremea aceea?”, spune Robu.

• Arhitecţii: „Abordarea pieţei doar din perspectiva infrastructurii rutiere şi a traficului individual auto este greşită”
• Robu: „Ordinul Arhitecţilor nu vorbeşte de proiectul pe care îl implementăm noi acolo, ci vorbeşte despre nu ştiu ce”

Principala nemulţumire a arhitecţilor vine dintr-o aşa-zisă abordare doar din perspectiva infrastructurii rutiere, fără a ţine cont de nevoile pietonilor, a bicicliştilor, a localnicilor sau a persoanelor cu handicap.

Apreciem iniţiativa unei investiţii aici, dar nu putem aprecia modul de derulare al ei. O piaţă importantă, cu fond construit valoros şi maturizat, format din clădiri de secol XIX, început de secol XX şi de la mijlocul secolului XX, devine un mare sens girator, lipsit de loc pentru oameni. Abordarea pieţei doar din perspectiva infrastructurii rutiere şi a traficului individual auto este greşită şi va bloca un spaţiu public valoros de a-şi dezvolta adevăratul potenţial. Viziunea pe care actualul proiect o propune este greşită, raportat la evoluţii similare în oraşe europene, care sperăm că sunt încă un model pentru Timişoara. Dominaţia automobilului şi perspectiva traficului individual ca singură condiţionare a investiţiei nu poate duce acest spaţiu public important către a deveni un loc pentru oameni, un spaţiu public real şi funcţional pentru cartierul Elizabetin şi cu atractivitate la nivel de municipiu şi regiune. Potenţialul turistic al pieţei este complet ignorat şi blocat pe viitor prin actuala reamenajare”, se arată în scrisoarea Ordinului Arhitecţilor Timiş.

La toate aceste acuzaţii Robu le răspunde scurt, considerându-le paralele cu realitatea proiectului de refacere a Pieţei Bălcescu. „Ordinul Arhitecţilor nu vorbeşte de proiectul pe care îl implementăm noi acolo, ci vorbeşte despre nu ştiu ce. Cetăţenii vor aprecia ce se face acolo”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Vezi AICI planșele proiectului din Piața Bălcescu.

Comentarii

comentarii