Acasă Actualitate Digitizarea arhivei familiei Mocioni. Trei metri liniari de dosare din perioada 1701...

Digitizarea arhivei familiei Mocioni. Trei metri liniari de dosare din perioada 1701 – 1948

DISTRIBUIȚI

Achiziția serviciilor de digitizare a documentelor de arhivă referitoare la familia Mocioni este în curs de desfășurare.

Fondul documentar se află în păstrarea Arhivelor Naționale Istorice Centrale din București și conține 114 unități arhivistice, reprezentând o cantitate de trei metri liniari de dosare, având anii 1701 – 1948.

Este vorba despre aproximativ 20.000 de file document: acte personale, notariale, de stare civilă, de proprietate, documente rezultate din activități de binefacere, fotografii.

„Integritatea fizică și starea bună de conservare vor permite digitizarea întregului fond arhivistic. Documentele digitizate vor putea fi consultate de publicul larg și de cercetători (istorici, lingviști ș.a.) în centrul de documentare și lectură ce va fi amenajat în Conacul Mocioni din Foeni după restaurarea clădirii. Materialele rezultate vor fi puse în valoare, de asemenea, în spațiul muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, care va ocupa o parte semnificativă din monumentul istoric”, au anunţat cei din echipa care lucrează la revitalizarea conacului de la Foeni.

Conacul Mocioni din Foeni (aflat la 42 de kilometri de Timişoara), una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, va fi reabilitat din fonduri din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar al conacului, a obţinut o finanţare de 2,6 milioane de euro, iar lucrările de reabilitare şi refuncţionalizare trebuie să fie gata în aprilie 2024.

Comentarii

comentarii