Acasă Actualitate Disperarea bolnavilor de tiroidă are un nume: Euthyrox

Disperarea bolnavilor de tiroidă are un nume: Euthyrox

DISTRIBUIȚI

Disperarea multor români care utilizează Euthyrox pentru tiroidă este mare, fiindcă nu găsesc medicamentul în farmacii, iar ei trebuie să se trateze.

”Eu sunt una dintre cele care folosește Euthyrox de aproape 13 ani și, da, este isterie în oraș ca nu se găsește acest medicament în farmacii Se dau pe baza de rețetă se xeroxează rețeta, se fac liste. Am găsit la o farmacie doar de 25 mg, eu având doza mult mai mare scria Aurelia Cadăr, în 4 mai, pe facebook.

”Euthyroxul deja e bataie de joc. Lipseste de 2 luni din farmacii și ministerul ne tot spune săptămânal ca e stoc suficient în depozitele importatorilor”, scria Gigi Croitorul, tot în 4 mai, pe facebook.

”Medicamentul pentru tiroidă nu a ajuns în farmacii în cantități suficiente, nici în 7, 8, 9 aprilie. Și nici până azi. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru sau secretarul de stat Andrei Baciu continuau să ne asigure prin declarații că lucrurile se vor rezolva curând. S-a dat și o dispoziție ca medicii de familie sau endocrinologi să elibereze rețete pentru Euthyrox, ca să nu-și facă pacienții stocuri, uitându-se că, în starea de urgență și pericol de COVID-19, mersul la doctor pentru rețetă era complicat”, atenționează www.ez.ro, în 7 mai 2020.

În 23 aprilie, după mai multe intervenții ale Comisiei Europene pentru păstrarea circulației mărfurilor la nivelul UE, recomandare susținută public și de europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, Ministerul Sănătății emite Ordinul 672/2020 prin care dă drumul exporturilor de medicamente, cu excepția celor care țin de tratamentul și procedurile pentru COVID.

Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în guvernul Cioloș, conducătorul Rețelei 2.0, susține că peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox se află pe stocul distribuitorilor și aproape zero în farmacii.

Conform Sistemului Electronic de Raportare (SER – https://ser.ms.ro/access/user) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, se găsesc în stocurile din România 1.219.548 de comprimate de Euthyrox.

”Știm deja că Euthyrox nu se găsește în farmaciile din România, din toate mesajele sau apelurile pe care le primim în continuare de la pacienții care caută zilnic aceste medicamente, deci cel mai probabil se găsesc la distribuitori cele:
– 433379 comprimate – Euthyrox 100 mcg
– 332314 comprimate – Euthyrox 50 mcg
– 453855 comprimate – Euthyrox 25 mcg

Așadar, peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox zac în depozitele distribuitorilor și atâta timp cât nu ajung și în farmacii, nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva se aștepta chiar Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preț mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetățenilor. Cu complicitatea autorităților.

Această practică trebuie să înceteze, iar autoritățile trebuie să ia măsuri.

Între timp, Rețeaua 2.0 va urmări apariția medicamentelor în farmacii și va informa fiecare pacient care apelează la noi”, atenționează Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, pe facebook.

Comentarii

comentarii