Acasă Actualitate Disperarea medicilor de ambulatoriu din Timiș: ”Unde se va ajunge? Un sistem...

Disperarea medicilor de ambulatoriu din Timiș: ”Unde se va ajunge? Un sistem medical în colaps?!”

DISTRIBUIȚI

De mai mulți ani, medicii specialiști de ambulatoriu din Timișoara și  din Timiș se confruntă cu grave probleme, dar, din păcate, autoritățile nu doresc să le rezolve și care acum au ajuns și mai grave!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulatoriu Timiș susține, în petiția ”Medicii specialiști din ambulatoriu: O specie veche pe cale de dispariție?”, trimisă cotidianului ZIUA de Vest din Timișoara, că, în primul rând, este vorba de scăderea sumelor decontate de CNAS pentru serviciile medicale desfășurate în cabinetele individuale ale medicilor specialiști de ambulatoriu.

De exemplu, pentru o consultație, un medic din ambulatoriul de specialitate primește 45 de lei și asta în situația în care se dorea scăderea sumei la 33 de lei.

”Este o sumă foarte mică, dacă ne raportăm la valoarea punctului/pacient și a punctului pe consultație. Oare noul sistem de decontare, a consultațiilor realizate de medicii specialiști, este construit special ca să-i bage în faliment pe cei care au cabinete independente și să direcționeze pacienții către sistemul medical privat sau către “marile lanțuri” de clinci private Regina Maria, MedLife, Medicover etc.?

 Și atunci societatea va fi împărțită în două categorii: „bogați” care se vor adresa sistemului privat și „săraci” care se vor adresa sistemului medical public (spitale)? Și atunci unde se vor încadra cabinetele individuale ale medicilor specialiști de ambulatoriu?”, se arată într-o plângere trimisă cotidianului regional ZIUA de Vest Timișoara.

Contractul cu CNAS este un contract deficitar, în care medicii specialiști par că nu au niciun cuvânt de spus și care necesită modificări majore dacă se dorește îmbunătățirea actului medical din România. În plus, nu există nici o negociere între CNAS și furnizorii de servicii medicale (medicul specialist din ambulatoriu). Medicii sunt invitați să semneze contracte sau acte adiționale fără a avea loc o discuție în prealabil.

”Ca să nu mai vorbim despre întârzierea plăților serviciilor de către CNAS (de ex in noiembrie și decembrie 2023 s-au virat foarte târziu banii)”, mai scriu medicii.

În al doilea rând, doctorii din ambulatoriu din Timiș și Timișoara atenționează că există o inegalitatea între medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate în ceea ce privește impozitul pe spațiile în care își desfășoară activitatea.

Conform OUG 168/2022, art. 456 din Codul Fiscal, medicii de familie sunt scutiți, de administrațiile locale, de impozit în timp ce medicii specialiști plătesc taxe enorme fără nici o justificare reală!

Dar „cireașa de pe tort” o reprezintă platforma informatică a Casei Naționale de Sănătate (SIUI), o platformă obosită care funcționează atât de prost, încât medicii sunt nevoiți să trimită pacienții acasă, fără să-i consulte și să le dea rețete sau bilete de trimitere.

Ba mai mult, nefuncționarea acestei platforme nu permite validarea serviciilor prestate de medicii specialiști, iar aceștia încearcă să le valideze noaptea sau în afara programului de consultații pentru a putea fi plătiți!

„Nu credem că există o țară din Uniunea Europeană unde medicii se trezesc noaptea să-și valideze serviciile ca să poată fi plătiți. Ne punem întrebarea: ”Unde se va ajunge? Un sistem medical în colaps?! Răspunsul este simplu: ”Este nevoie de o resuscitare urgentă a sistemului medical din România!” susține Asociația Profesională a Medicilor de Ambulatoriu Timiș.

Medicii specialiști de ambulatoriu sunt acei doctori la care pacienții sunt trimiși de către medicii de familie, pentru evaluare și investigare, pentru probleme care depășesc aria lor de competență.

Sunt doctorii care opresc supraaglomerarea spitalelor publice scăzând, astfel, presiunea pe colegii lor din spitale, și, implicit, cheltuielile aferente spitalizării pacienților care pot fi tratați în ambulatoriu.

Ei sunt cei care stabilesc indicațiile de tratament pentru pacient, indicații pe care medicii de familie le urmează apoi. Ei sunt cei care degrevează atât spitalele de un mare aflux de pacienți, cât și pacienții de neajunsul vizitei la spital pentru probleme care se pot diagnostica în ambulatoriu, adică în afara unei internări în spital!

Pacienții care beneficiază de servicii ambulatorii de specialitate sunt consultați, trimiși la diverse investigații medicale (analize de laborator, radiografii, EKG, ecografii, RMN/CT sau altele care nu necesită spitalizare) și apoi tratați.

Practic există trei categorii de medici specialiști de ambulatoriu.  Există medici specialiști de ambulatoriu care au contract cu casa de sănătate (CNAS) și medici specialiști care nu lucrează în contract cu CNAS. Toți reprezintă forme de organizare private, întrucât nu au venit fix primit de la bugetul de stat.

Cei care lucrează în contract cu casa pot oferi consultații gratuite în baza acestui contract, dar pot de asemenea și să ofere servicii nedecontate de sistemul public – mai arată doctorii de la Asociația Profesională a Medicilor de Ambulatoriu Timiș, în petiția trimisă cotidianului ZIUA de Vest.

Comentarii

comentarii