Acasă Actualitate Dominic Fritz nu a purtat tricolorul la deschiderea oficială a Capitalei Culturale...

Dominic Fritz nu a purtat tricolorul la deschiderea oficială a Capitalei Culturale Europene

DISTRIBUIȚI

Să nu uităm: Dominic Fritz a ignorat Tricolorul României, pe scena Operei

”Biblia primarilor”, cum este numită Legea Administrației Publice Locale, în articolul 206, enunță: ”Eșarfa (tricolorul legat pe pieptul primarului – nr) va fi purtată obligatoriu la solemnități, recepții, ceremonii publice și celebrarea căsătoriilor”.

Obligatoriu are un singur sens. Nu este negociabil. Stimatul nostru primar, Dominic Fritz, NU a purtat la ceremonia de deschidere a anului Capitalei Culturale Europene, nici la Opera Timișoarei (sau teatru, pentru o citire complexă), nici în Piața Unirii, nici într-un alt loc pe unde s-a afișat emfatic, ca primar al Timișoarei, ce și-a dobândit titlul minunat încă din 2016, pe munca unor oameni harnici și talentați, mândrul nostru tricolor! Iată ce spune noul proiect de lege, ce este deja în Camera Deputaților: ”Prin incriminarea manifestărilor cu dispreț față de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european și internațional prin însemnele României.

Inițiatorii dau ca exemplu alte 23 de state ale UE în care manifestarea cu dispreț este un act incriminat de Codul Penal. Astfel, doar Bulgaria, Croația și Franța pedepsesc acest tip de ofensă cu amendă penală, în timp ce alte 20 de state au păstrat pedeapsa cu închisoarea.

La noi, în prezent, lipsa de respect față de imn și steag sunt sancționate cu amendă contravențională ( HG 1157/2001) Așadar, Prefectura Timiș, dar și alte instituții publice vor putea cere amendarea lui Dominic Fritz. Dar și cetățenii o pot face.

Nu doar că nu a avut eșarfa tricoloră, dar nu s-au cântat Imnurile României, al Europei, ca să nu mai vorbim de al Timișoarei (care este votat, există) pe scena Operei Timișoara. Modul acesta triumfal de sfidare a legilor, de afișare a unei seninătăți ce frizează obrăznicia, nu au nimic în comun cu Timișoara. Nici cu Banatul în sine, ca specific al educației profunde, aceea ce dădea un bun gospodar cu bun simț. Nu, din păcate.

Legiuitorii mai cer: ”Mandatul unui primar va înceta de drept, înainte de termen, dacă refuză arborarea sau purtarea eșarfei tricolore la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor”, potrivit proiectului.

Jurământul pe care l-a depus și domnul Dominic Fritz sună așa: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună – credință, tot ceea ce îmi stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/municipiului/județului… Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

Legea, care dacă va fi votată, referitoare la sfidarea tricolorului, va fi mult mai dură, așa cum se vede din texul de mai sus. Până atunci, avem deja legea ce pedepsește cu amendă nepurtarea eșarfei tricolore.

Cine mai suntem noi, dacă clipim naivi, aproape cu închiderea ochilor, la astfel de evidențe. Cine mai este Timișoara, dacă timișorenii săi sunt tratați cu nepăsare, cu încălcarea flagrantă a legilor?

Lipsa respectului s-a văzut atât de simplu, la Operă, când, în timpul concertului de pian, fără să-și ia rămas bun de la public, în vârful picioarelor, Fritz și ai lui, au plecat spre Piața Unirii, lăsând în urma lor un public mânios, așa cu avea să arate și maestrul Ioan Holender. Nimeni nu a spus oaspeților niciun cuvânt de rămas – bun. Ce a fost asta? S-a plecat din ”casă spartă”, cum spune bănățeanul? Nu, s-a plecat golănește, iar puținii care au rămas nu au mai apucat să mănânce de pe platourile încărcate cu mâncare, risipă din bani publici de 82.532 lei plus TVA, în vreme ce copii săraci și bătrâni bolnavi plâng de foame.

Capitala Culturală este bunul comun al timișorenilor! Nu au voie să ni-l ia cei trecători prin destinul nostru.

Pentru Capitala Culturală s-a muncit voluntar din 2011. Când Fritz și alții, abia își făceau planuri pentru a doua zi!

Laurii aceștia pe care cred că îi poartă se vor usca, vor păli, dar cei amețiți de beția puterii încă nu pricep.

Respect pentru Tricolorul României!

Comentarii

comentarii