Acasă Sănătate Două conferinţe excepţionale de medicina familiei, la Timişoara

Două conferinţe excepţionale de medicina familiei, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Joi medicii de familie din 20 de tari la Timisoara  DSCF2019Peste 400 de participanţi din ţară şi din Europa, majoritatea medici de familie, dar şi specialişti de renume din 20 de ţări, participă la două conferinţe excepţionale, la Timişoara, în perioada 7 -10 mai.

Este vorba de Prima Conferinţă Regională de Vest în Medicina Familiei, cu participare internaţională, între 8 -9 mai, care dezbate tema  ”Medicina Familiei, esenţa practicii medicale moderne”.
În perioada 7 – 10 mai are loc și a LXXX-a Conferinţă Wonca Europa de Cercetare în Medicina Familiei, prima din România în domeniul cercetării în Medicină Familiei – “Spring Meeting EGPRN Timişoara” O parte dintre invitaţi sunt cadre universitare de la UMF “Victor Babeş” Timişoara, dar şi profesori universitari de medicina familiei care conduc departamentele de medicina familiei de la universităţile de renume din Europa: Maastricht, Londra, Viena, Leuven, Nisa, Ankara, Liubliana, Malta.

 

Dr. Claudia Iftode, preşedinta Societăţii Medicina Familiei Timiş, a explicat motivaţia celor două conferinţe:
 
‚Primul aspect: Crescând media de viaţă a populaţiei peste tot în lume, deci şi în Europa şi în România, pacientul vârstnic, dar şi cel tânăr, de multe ori este un pacient cu co-morbidităţi: cel care face sinteză, care abordează holistic pacientul este întotdeauna medicul de familie. Al doilea aspect: fiecare pacient este un unicat în ceea ce priveşte patologia lui, linia lui genetică, toleranţa lui la medicaţie etc. Numai medicul de familie ştie toate aceste aspecte şi poate să facă un act medical în totalitatea lui aplicat, centrat, specific pacientului lui, o medicină aplicată, individualizată. Al treilea aspect: prevenţia. Medicul de familie este cel care poate face cel mai bine prevenţie atât la copii cât şi la adulţi în toate afecţiunile frecvente în populaţia unei ţări. Vaccinologia are secţiune dedicată la CRV MF 2015. Al patrulea aspect: la nivelul cabinetului de medicina familiei există o foarte mare bază de date medicale şi va fi în scurt timp funcţional registrul electronic al pacientului.
Toate aceste date medicale prelucrate statistic pe populaţia unei ţări, a unei regiuni a ţării sau a Europei înseamnă cercetare aplicată. Deci cabinetele de medicina familiei deţin informaţii care pot fi baza de cercetare, iar rezultatele cercetării pot influenţă decizii ale Ministerului Sănătăţii şi nu numai, privind sănătatea populaţiei unei ţări’ – a spus dr. Iftode.
„Cred că această conferinţă, care are de fapt amploarea unui congres, reprezintă o manifestare clară a faptului că acest corp de medici care asigură asistenţa medicală primară exprimă o dorinţă clară de perfecţionare profesionlă. Medicii de familie intră primii în contact cu bolnavii. Faptul că medicul de familie este dornic să facă cercetare şi să se instruiască în permanenţă este un semn de înaltă calificare. Acest eveniment se bazează pe munca unui colectiv din jurul doamnei doctor Iftode de un an. Este un semn de tinereţe spirituală organizarea unui asemenea congres aşa de important la Timişoara”, a declarat prof. dr. Lazăr Fulger, şeful Colegiului Medicilor Timiş. Cele două conferinţe sunt organizate de  Societatea Timiş de Medicina Familiei (STMF), cu sprijinul UMF “Victor Babeş” Timişoara, CJT, Colegiului Medicilor Timiş şi Primăria Timişoara.
Gh. MIRON

Comentarii

comentarii