Acasă Cultura Două reviste embleme ale Banatului – lansate la CCAJ Timiş: „Tăt Banatu-i...

Două reviste embleme ale Banatului – lansate la CCAJ Timiş: „Tăt Banatu-i fruncea!” şi „Timisiensis”

DISTRIBUIȚI

FotografieLa Centrul de Cultură şi Artă a Judeţului (CCAJ) Timiş, a avut loc lansarea a două reviste de înaltă clasă, embleme ale Banatului: Tăt Banatu-i funcea – editată de Asociaţia Scriitorilor din Banat – şi Timisiensis – editată de CCAJ Timiş – marţi, 8 decembrie.
Iată ce a declarat Ion Căliman, Colegiul Redacţional, revista „Tăt Banatu-i fruncea”.
„Revista are un titlul fălos inspirat din graiul bănăţean, din cartea lui George Gârda, un pionier al graiului bănăţean, imediat după Victor Vlad Delamarina. Noi încercăm să ducem tradiţia mai departe. De 15 ani, într-o tabără a creatorilor în grai bănăţean din judeţele Cara-Severin şi Timiş s-a hotărât să realizăm o asociaţie a scriitorilor în grai bănăţean, dar şi o revistă”, a explicat Ion Căliman.
Cu numărul din decembrie 2015, revista a ajuns la numărul 150. Primul număr sărăcăcios şi naiv format din 8 pagini cuprindea puţine semnături, poezia fiind cea care inunda paginile. Din 2000 şi până azi, drumul a fost greu şi nebătătorit. Acum revista apare de două-trei ori pe an, în număr tot mai mare de pagini. Azi semnează în paginile ei poeţi valoroşi şi oameni de cultură –scrie Ion Ghera, în editorial.
Iată ce a spus prof. Cornel Bogdan, din cadrul Colegiului Redacţional al revistei Timisiensis:
„Obiectivul revistei Timisiensis este valorificarea şi promovarea tradiţiilor şi folclorului din Timiş şi să descoperim valori culturale în teritoriu prin deplasările pe care le facem. Cel mai recent studiu prezentat şi în numărul acesta al revistei este făcut în Niţichidorf. La întâlnirea din Niţichidorf, au participat numeroşi specialişti în etnologie şi folclor, etnomuzicologie şi muzeografi din ţară. Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol folcloric la care şi-au dat concursul trei ansambluri cunoscute din Timiş: Datina din Ghiroda, Boldureanca din Boldur şi Izvoraşul din Buziaş”, a explicat prof. Cornel Bogdan.

 

Comentarii

comentarii