Acasă Cultura Victor Neuman, cel mai strălucit filosof al istoriei din Timişoara, managerul Muzeului...

Victor Neuman, cel mai strălucit filosof al istoriei din Timişoara, managerul Muzeului de Artă, publică patru cărţi

DISTRIBUIȚI

Muzeul de arta timisaora   lansareMuzeul de Artă Timişoara, în colaborare cu cu Centrul de Studii Avansate în Istorie din cadrul Universității de Vest Timișoara și Editura RAO, organizează, luni, 14 decembrie, de la ora 18.00, în Sala Baroc a Muzeului – Piața Unirii, nr. 1, lansarea Seriei de autor prof. dr. Victor Neuman: patru volume.
În cadrul evenimentului, for fi prezentate cărțile Tentația lui homo europaeus. Geneza ideilor moderne în Europa Centrală și de Sud-Est (ediția a IV-a), Ideologie și fantasmagorie. Perspective comparative asupra istoriei și gândirii politice în Europa Est-Centrală (ediția a II-a), Neam, Popor sau Națiune? Despre identitățile politice europene (ediția a III-a), Conceptualizarea istoriei și limitele paradigmei naționale (ediția I).
Cu acest prilej, va avea loc un miniconcert ALEXANDRA GUȚU – violoncel și VLADIMIR COLAR – flaut. Se va interpreta compoziția:  ASSOBIO A JATO de VILLA LOBOS.
Victor Neumann – cel mai strălucit filosof al istoriei din Timişoara, născut în 28 octombrie 1953, la Lugoj – este istoric și filozof al culturii, profesor de istoria modernă a României și istoria modernă a Europei la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara și director al Muzeului de Artă Timișoara.
Este cofondator – împreună cu profesorul Armin Heinen de la Universitatea din Aachen – și director (din 2008) al Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este colaborator periodic al revistelor culturale românești  Orizont  (Timișoara),  Timpul (Iași),  Observator Cultural  (București), Revista 22  (București),  Dilema/Dilema Veche (București), Apostrof (Cluj), Idei în Dialog(București), Altitudini (București), etc., publicând peste 500 de articole, cărți de autor, traduceri și ediții coordonate. A primit premii și distincții pentru merite deosebite în activitatea științifică, didactică și artistică.
„Dl. Neumann e, în același timp, un pasionat descoperitor de izvoare inedite, în stare să îmbogățească substanțial sursele documentare disponibile și un spirit sintetic, apt să organizeze în mari întreguri semnificative materia disparată și dispersată a cunoașterii”, susţine prof. univ. dr. Paul Cornea, istoric literar.

Comentarii

comentarii